Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop Tarihi Cezaevi yaklaşık 13.000 m²’lik bir alanı kaplar. 1214 yılında şehrin Selçuklular tarafından alınışının anısına Sultan İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan kalenin içinde yer alır.

Sinop adının geçtiği her zaman akla gelen yeşil ve mavinin birlikteliği, farklı coğrafyası yanı sıra sürgünleri, kaçmanın imkansız olduğu ve cezasını orada çekmiş ünlü kişileri ile anılan Tarihi Sinop Cezaevi’dir.

Sinop Cezaevi Tarihi

Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi yaklaşık 4 bin yıl önce bölgede hüküm süren Gaskalılar tarafından yaptırılmış devasa bir hapishanedir. 1214 yılında Selçuklular şehri ele geçirmiş ve hapishaneyi kullanmaya devam etmişlerdir. Bu süreden günümüze kadar cezaevinin çeşitli yerlerine 11 adet burç yaptırılmış ve çeşitli komutanların isimleri verilmiştir. Bu burçlar denize hakim güney cephesinde 22 metre, diğer cephelerde 18 metredir ve sur kalınlığı 3 metredir.

II. Meşrutiyetin kurulmasından sonra Sinop Cezaevi’ne siyasi mahkûmlar getirilmiştir. Cumhuriyet döneminde de hapishane olarak kullanılmış ve bu durum 1997 yılına kadar sürmüştür. Hapishanede Türkiye’de ilk kez bir uygulama yapılmış, mahkûmların birer sanat dalına yönelmesi için çalışılmıştır. Bunun için içeride atölyeler kurulmuştur. Mahkûmların yaptığı küçük sanat eserlerinin satılması ile de onlara maddi olanaklar sağlanmıştır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden  Tarihi Sinop Cezaevi:

“Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılı nice azılı mahkumları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.”

1996 yılında tamamen boşaltılan cezaevi, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Sinop’a gelen misafirlerin ziyaretine açılmıştır.

Kırım Hanı Devlet Giray, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel ve Nazım Hikmet bu cezaevinde yatmış bazı isimlerdir. Cezaevi’ni anlatan şiirler Sabahattin Ali’nin kaleminden de çıkmış ve bunlardan “Aldırma Gönül” popüler olmuştur.

Sinop Tarihi Cezaevi
Sinop Tarihi Cezaevi

Tarihi Sinop Cezaevi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Tarihi Sinop Cezaevi, haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Sinop’un en çok turist çeken bölgesi olan cezaevinin ziyaret saati 08:00’da başlamakta ve 17:00’a kadar sürmektedir.

Tarihi Sinop Cezaevi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Tarihi Sinop Cezaevi’ne giriş için 20 TL ücret alınmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Sinop Cezaevi’nde Müze Kart geçmektedir. Müzenin güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sinop Tarihi Cezaevi
Sinop Tarihi Cezaevi

Tarihi Sinop Cezaevi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Tarihi Sinop Cezaevi, Sinop şehrinin merkezindedir. Sinop Otogarı ile Sinop Cezaevi arasında yaklaşık 5,5 kilometrelik bir yol bulunmaktadır. Otogardan şehir merkezine giden minibüsleri kullanarak kolayca Tarihi Sinop Cezaevi’ne ulaşabilirsiniz. Küçük ve şirin bir şehir olan Sinop’u gezmekte hiç zorlanmayacaksınız. Şehirdeki bütün turistik noktalar için Sinop Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tarihi Sinop Cezaevi Telefon Numarası: 0 368 260 48 20

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum