Mardin Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’de bulunan Deyrulzafaran Manastırı, günümüzde ayakta kalan sağlam görüntüsü ile Mardin gezisi yapanların uğradıkları noktalardan birisi oluyor. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Mardin şehrinin kuruluşuna kadar indiği düşünülüyor.

Manastır, Mardin şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alan Süryanilerin tarihi ve dini özelliklerini yansıtan bir yapıdır. Süryanilerle ilgili bugüne kadar ayakta kalan ender yapılardan birisidir. Yukarı Mezopotamya’ya bakan manastır, 3 tarafı dağlarla çevrilidir. Manastır, 639 yıl boyunca Süryanilerin Patriklik merkezliğini yaptığı tarihi kaynaklarda geçmektedir.

Mardin Deyrulzafaran Manastırı

Manastır, özellikle mimari açıdan sağlamlığı ile şaşırtmaktadır. Yıllar boyunca yaşanan doğal afetler, depremler ve diğer etkenler manastırın ayakta kalmasını engelleyememiş. Özellikle manastırda bulunan kiliseler, kubbeler ve sütunlar tarih meraklıları için oldukça ilgi çekici. Kapılarında yer alan işlemeler geçmişte ağaç ve taş işlemelerinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

Deyrulzafaran Manastırı Mardin
Deyrulzafaran Manastırı Mardin

Deyrulzafaran Manastırı’nın en önemli kısmı Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı. Süryaniler için burayı bu kadar önemli kılan nedenlerden birisi de 52 tane Süryani patriğin mezarlarının burada olmasıdır. Manastırın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu ve Mardin turu, gezisi yapacaklar; gezilecek, görülecek yerler listelerine bu manastırı da eklemeliler. Mardin’deki bir başka turistik nokta için Mardin Dara Harabeleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum