Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, Ankara Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır ve Ankara’da gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Oyuncak müzesi, alanındaki bir kaç müzeden bir tanesidir. Bu tarz müzelerin sayısı Türkiye’de yok denilecek kadar azdır. Bu nedenle bu müze, oyuncaklara ilgi duyanların mutlaka görmeleri gereken bir müzedir.

Ankara Oyuncak Müzesi, Ankara Üniversitesi içinde faaliyet göstermektedir ve Kültür Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, 20 Nisan 1920 tarihinde açılmıştır ve Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi unvanına sahiptir. Müzenin temel amacı, hızlı toplumsal değişim süreci içinde kaybolan oyuncakları korumak ve sergilemektir.

Yüzlerce oyuncağın bulunduğu Ankara Oyuncak Müzesi’nde oyuncak dört ana grupta toplanmaktadır.

I. Geleneksel Oyuncaklar: Daha çok oyuna bağlı, yerel, mevsimlik, el yapımı oyuncaklar: Uçurtma, sapan, çember, topaç, bez bebek, beşik, yürüteç, vb.

II. Fabrikasyon Oyuncaklar: Sanayi ürünü olan bu oyuncaklar yapıldıkları malzemeye göre sınıflandırılmıştır:

1. Tahta Oyuncak: Çeşitli arabalar, evler, hayvanlar, vb. İlk fabrikasyon tahta Türk oyuncağı (1938) örnekleri de bu grupta yer almaktadır.

2. Teneke Oyuncak: Araba, tren, kamyon, çeşitli hayvanlar, mutfak eşyaları, kurşun askerler, vb. Bu grupta en eski (1933) Türk teneke oyuncaklarından örnekler bulunmaktadır.

3. Kağıt Oyuncak: Kartondan ve kağıttan üretilen çeşitli oyuncaklar.

4. Plastik Oyuncak: Plastikten yapılmış çeşitli eski ve yeni oyuncaklar.

5. Bebek ve Yumuşak Oyuncak: Kağıt hamuru, porselen, plastik gibi çeşitli malzemelerden yapılmış bebekler, pelüş hayvan modelleri. Bu grupta Türk oyuncak bebek sanayiinin en eski (1960) örnekleri sergilenmektedir.

III. Yabancı Oyuncaklar: Kişisel ya da ticarî amaçlarla başka ülkelerden getirilmiş çeşitli oyuncaklar. Müzenin en eski parçaları (1890) bu grupta yer almaktadır.

IV. Antik Oyuncaklar: Ülkemizin birçok arkeoloji müzesinde sergilenen antik oyuncakların bazılarının kopyaları.

Oyuncaklar aracılığı ile sanayi tarihi, kültür tarihi, eğitim tarihi araştırmaları yapılabilmektedir. Müze içerisindeki en eski oyuncağın tarihi 1890’dır. Türkiye kaynaklı oyuncaklar ise 1933 yılından günümüze kadar uzanmaktadır.

Ankara Oyuncak Müzesi’ne girişler ücretsizdir. Okullar ve diğer ziyaretçi grupları randevu ile kabul edilmektedir.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Ziyaret Günleri ve Giriş Ücreti

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’ne ziyaret günleri kısıtlıdır. Müze, sadece Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri gezilebilmektedir. Müzenin ziyaret saatleri 10:00 ve 17:00 arasındadır. Giriş ücreti olarak 2₺ alınmaktadır. Güncel bilgiler için cokaum.ankara.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Nerede ? Ulaşım

Ankara Oyuncak Müzesi, Ankara Üniversitesi’nin Cebeci Kampüsü’nde bulunan Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin içinde yer almaktadır. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne gitmek için, Ankaray’a binerek Kurtuluş durağında inebilirsiniz. Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan kampüse gittiğiniz zaman, arka kısımda yer alan Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne girmelisiniz.

*Önemli Güncelleme: Müze, Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü’ne taşınmıştır. Müzenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum