Hırvatistan Plitvice Gölleri

Yurt dışı seyahatinizde Balkanları ve Orta Avrupa’yı ziyaret edeceksiniz, Hırvatistan’da bulunan Plitvice Gölleri mutlaka görmeniz, gezmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Hırvatistan’ın Plitvice Gölleri, yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı dağların arasında 16 göl ve bunları birbirine bağlayan nehirlerden, şelalelerden oluşuyor.

Hırvatistan Plitvice Gölleri

Orta Avrupa’da yer alan Hırvatistan, 4,5 milyonluk nüfusu ile küçük bir ülke. Fakat bu küçük ülkede gezilmesi, görülmesi gereken bir çok yer bulunuyor. 5.835 kilometre uzunluğundaki büyüleyici sahil şeridi ve birbirinden güzel parkları, Hırvatistan’da gezilip görülmesi gereken yerlerden. Plitvice Gölleri’nin bulunduğu bölge, 1949 yılında ulusal park statüsüne kavuşmuş. Başkent Zagreb ve kıyı kısımdaki Zadar arasında kalan Plitvice, UNESCO Dünya Doğal Mirası listesinde yer alıyor.

Sekiz kilometrekarelik göllerin kapladığı ulusal park, toplam 300 kilometrekarelik bir alana sahip. Plitvice Ulusal Parkı; geyik, kurt, ayı, bir çok kuş türü ve diğer canlılara ev sahipliği yapıyor. Plitvice, Hırvatistan turizmi için önemli yerlerden bir tanesi. Ülke, her yıl bu parkı görmek için gelen turistlerin akınına uğruyor. Yemyeşil bitki örtüsünün yarattığı görsel şölenin yanı sıra, bitki örtüsünün tertemiz kokusu da insanı dinlendiriyor.

Hırvatistan Plitvice Gölleri
Hırvatistan Plitvice Gölleri

16 gölün birbirine bağlanarak oluşturduğu Plitvice Gölleri’nin bulunduğu parkta, en yaygın olan ağaç türü kayın. Kayın ağaçlarının sunduğu ekolojik sistem, ormanlık alanı canlılar için oldukça cazip bir yer haline getiriyor. Parkın çevresinde yer alan dağların üst kısımları doğru ise köknar ağaçları yaygınlaşıyor. Plitvice Gölleri Ulusal Parkı’nda yer alan diğer ağaç türleri ise; akçaağaç, karaağaç, meşe, ladin ve çam. Bu sistemin çeşitliliği bölgeyi özellikle kuş türleri için cazip bir nokta haline getiriyor. Plitvice Ulusal Parkı’nda bitkiler üzerine sistematik araştırmalar yapan botanikçiler 109 familyaya ait tam 1146 bitki türü belirledi. Bu bitkiler arasında çok sayıda endemik (yöreye özgü) tür göze çarpıyor . Hırvatistan Cumhuriyeti, bu bitki türlerini koruma altına alan kararlar çıkartıyor.

Plitvice Ulusal Parkı’nın iç kısımlarını elektrikli safari araçları veya botlarla gezebiliyorsunuz. Parkın içinde bulunan iki adet restorantta yöresel yemekler yiyebiliyorsunuz.

Plitvice Ulusal Parkı’nda konaklamak da mümkün. Parkın kuzey girişinin 5-6 kilometre ilerisinde bir kamp merkezi bulunuyor. Kamping yapmak isteyenler, geceyi burada geçirebiliyor. Doğal yaşamın dokusuna zarar verilmeden hazırlanan bu ortam, tatilcilerin doğa ile iç içe güzel bir tatil yapmasına olanak sağlıyor. Bölgenin tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Bölgedeki diğer turistik yerleri Balkanlar’da Gezilecek Yerler başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum