Dalyan İztuzu Plajı

Dünya’da eşine az rastlanır tatil yerlerinden biri olan İztuzu Plajı’nın en büyük özelliği deniz suyu ile tatlı su arasında bulunmasıdır. Muğla’nın en önemli turizm bölgelerinden olan Ortaca ilçesinin Dalyan bölgesinde yer alan İztuzu, Caretta-Caretta Kaplumbağaları’nın yumurtlama alanlarındandır.

İztuzu ortalama 4,5 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Yabancı turistlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği Ege Bölgesi’nin tatil cenneti olan bu yer, uluslararası arenada bir çok ödüle layık görülmüştür.

Plajın aldığı ödüllerden bazıları şunlardır:

Avrupa’nın En İyi Açık Alanı, 2008 (The Times)
Avrupa’nın En İyi Plajı, 2011 (Zoover ve Meteovista)
Avrupa’nın En İyi 7.Plajı, 2013 (Trip Advisor)

YouTube video

Kaplumbağa Plajı (Turtle Beach)

Plaj, nesli tükenmekte olan Caretta-Caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yaptığı için bölge Kaplumbağa Plajı olarak da anılmaktadır. 1988 yılında alınan karar nedeniyle plaj 20:00 ve 08:00 saatleri arasında kapalıdır. Ayrıca çevrede gürültü çıkarmak ve ışık yakmak da yasaktır. Plajda denize girenlerin zarar vermemeleri için bölgede yer alan yumurta alanları işaretlenmektedir. Bu kararın ve uygulamaların amacı, kaplumbağaların rahatsız olmaması içindir.

İztuzu’nda yaralı kaplumbağaların tedavi edildiği bir tedavi merkezi de yer almaktadır.

Dalyan İztuzu Plajı
Dalyan İztuzu Plajı

İztuzu Plajı Nasıl Bir Yerdir?

Altın sarısı renkteki kumsalıyla büyüleyici bir yer olan İztuzu Plajı, 5 kilometre uzunluğundadır. Bölgeye gelen turistler derin olmayan bir denize girmektedir. Oldukça sığ bir yapıya sahip olan İztuzu, yüzme bilmeyenler için de uygun bir tatil noktasıdır. Caretta-Carettalar temiz ve doğal bölgelere yumurtalarını bırakmaktadır. Bu nedenle plajın temizliğine ekstra önem verilmektedir.

İztuzu Sahili, tabiatı koruma alanı ilan edilmiştir. Sahilin bir tarafı denize bakarken diğer tarafı tatlı suyun olduğu bir gölettir. Göletin bulunduğu sahile girerek tatlı suda yüzebilirsiniz. Göletin iç kısımlarında hafif düzeyde bataklık bulunduğu için yüzmek yasaktır. Gölet kısmında tekne gezintileri düzenlenmektedir.

Dalyan İztuzu Plajı
Dalyan İztuzu Plajı

İztuzu Plajı’na Nasıl Gidilir ? İztuzu Plajı Ulaşım

İztuzu’na deniz yoluyla ve karayolu ile ulaşım bulunmaktadır. Plajın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kooperatife ait olan dolmuş tekneleri kullanarak Dalyan’dan İztuzu’na gidebilirsiniz. Yaklaşık yarım saat süren bu yolculukta sazlıkların arasından geçerek plaja varabiliyoruz. Tekneler sabah saatlerinde seferlere başlamaktadır ve gidiş-dönüş bileti alarak binilmektedir. İztuzu’ndan dönüş için son tekne dolmuş seferi saat 18:00’de sona ermektedir.

Plaja minibüsler ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Dalyan PTT yanından kalkan minibüslere binerek ortalama 20 dakikalık bir yolculuğun ardından Sulungur Gölü’nü İztuzu’na varabilirsiniz. Çam ağaçları arasında yapacağınız bu yolculukla kolayca İztuzu Plajı’na ulaşabilirsiniz. Bölgenin çok yakınındaki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Dalyan Çamur Banyosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum