Van Gölü Akdamar Adası

Van Gölü’nde yer alan Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi, Van’da gezilecek yerlerden bir tanesidir.

Akdamar Adası’nın yüzölçümü 70.000 metrekare olmakla beraber, kıyı uzunluğu ortalama 3 kilometredir. En yüksek noktası, deniz seviyesinde 1912 metre yükseklikte olan adanın batı bölgelerinde 80 metre yüksekliğinde dik kayalar bulunmaktadır.

Akdamar Adası Tarihi

Adanın adı eski kaynaklarda, Gevaş’ta hüküm süren Ermeni Rştuni sülalesine atfen Rştunik Adası olarak geçmektedir. Vard Rştuni, 705 tarihinde adada öldürülmüş ve Rştuni beyliğine son verilmiştir. Rştuni Beyliği’nden sonra bölgede Ardzruni sülalesi hüküm sürmeye başlamıştır. 908’de I. Gagik Ardzruni bazı Ermeni ve Müslüman beyleriyle anlaşarak Gevaş’ta (Vostan) kendini Vaspuragan Kralı ilan etmiş ve bilahare başkentini adaya taşımaya karar vermiştir. I. Gagik adada halen mevcut olan kiliseden başka müstahkem bir kasaba, saray, çarşı ve liman inşa ettirmiştir. Ada üzerindeki sivil yerleşimin 16. yüzyıl başlarına kadar canlı olarak varlığını sürdürdüğü ve 1535 Osmanlı-İran harbi’nde tahrip edildiği anlaşılmaktadır.

16. yüzyıldan sonra sivil yerleşimin bulunmadığı adada Kutsal Haç’a (Surp Khaç) adanmış bir Ermeni manastırı hayatiyetini sürdürmüştür. 19. yüzyıl sonlarında 300 civarında keşişin ikamet ettiği manastır, 1895 ve 1915 olaylarından sonra terkedilmiştir.

Ermeni Kilisesinin ruhani başkanlığı olan Gatoğigosluk makamı 10. yüzyıl ortalarından 1101 yılına kadar Ahtamar Adasında bulunmuştur. Makamın 12. yüzyılda Kilikya’ya taşınmasından sonra da Ahtamar Kilisesi 19. yüzyıla dek önderlik iddiasını devam ettirmiştir..

Van Gölü Akdamar Adası
Van Gölü Akdamar Adası

Akdamar Efsanesi

Akdamar Adası’nın adının nereden geldiğine dair çeşitli halk hikayeleri bulunmaktadır. Bunlar en yaygın olanı, vakti zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişinin dillere destan güzellikteki kızı Tamar ve bir köy çobanının aşkı üzerinedir. Adanın civarındaki köylerde çobanlık yapan bir genç, keşişin kızını görerek ona aşık olur. Geceleri adaya yüzen çoban, güzel kızın yaktığı ışık ile onu bulmaktadır. Bir süre sonra bu durumdan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle sahile iner. Bunu gören çoban, adaya doğru yüzmeye başlar. Fakat kızın babası sürekli yer değiştirerek çobanı farklı noktalara doğru yüzdürmeye başlar.

Çoban bir süre sonra yorgun düşer ve boğulur. Boğulmadan hemen önce ise ”Ah Tamar!” diye haykırır. Bunu duyan güzel kız da kendisini suya bırakır ve ada o günden sonra Ah Tamar ismiyle anılmaya başlar. Bu hikaye, Ermeni bir şair olan Hovhannes Tumanyan tarafından anlatılarak efsaneleştirilir.

Van Akdamar Adası
Van Akdamar Adası

Akdamar Adası’na Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Akdamar Adası, Van il merkezine 52 kilometre, Gevaş ilçesine 12 kilometre uzaklıktadır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden Van’a otobüsle veya havayolu ile ulaşabilirsiniz. Van’a geldikten sonra otogardan Gevaş ilçesine giden otobüslere binmeniz gerekmektedir. Gevaş’tan ise Akdamar İskelesi’nden düzenlenen turlar ile adaya ulaşmak mümkündür. Adanın tam konumunu görüntülemek için Google Maps bağlantısını kullanabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Van Hosap Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum