Yunanistan Drama Köprüsü

Drama Türküsü içerisinde ”Drama köprüsü bre Hasan dardır geçilmez” sözleriyle tanıdığımız Yunanistan Drama Köprüsü nerededir ? diye merak eden pek çok kişi bulunmaktadır. Bu yazımızda Debreli Hasan karakteriyle birlikte Yunanistan Drama Köprüsü hakkında bilgi vereceğiz.

2010 yılında çıkan haberler doğrultusunda Drama Köprüsü’nün aslında bir köprü değil, su kemeri olduğu iddia edilmiştir. Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, vakıf olarak 2000 yılından beri Drama şehrini ziyaret ederek bölge insanına Drama Köprüsü’nü sorduklarını aktardı.

Yunanistan Drama Köprüsü
Yunanistan Drama Köprüsü


”Drama aslında bir köprü değil 50 santimetre genişliğinde dar bir su kemeri. Kim tarafından yaptırıldığı henüz belli değil, ancak 200-300 yıl önce yaptırıldığı tahmin ediliyor” sözleriyle araştırmayı aktaran Sefer Güvenç, ”Su kemeri zaten dardır ve dar olduğu için geçilmez. Yunanistan Drama Köprüsü’nün bugüne kadar tespit edilememesinin nedeniyse bir fotoğrafının olmaması. Ancak yıllar sonra Belçika’dan bir mübadil, 1920’lerde çekilmiş bir fotoğrafla Drama’ya gelmiş köprüyü aramak için. O dönem köprünün yeri tespit edilememiş. Yerel tarihçi Latsistalis, bu fotoğraftan yola çıkarak üç yıl boyunca arazi taraması yapıyor ve aslen bir su kemeri olan köprünün yeri belirleniyor” dedi.

Drama Köprüsü Resim
Yunanistan Drama Köprüsü

Drama Köprüsü Nerededir ?

Yunanistan Drama Köprüsü, günümüzde Yunanistan’ın Doğu Makedonya bölgesi olarak adlandırılan yerde yer alan Drama yakınlarında yer almaktadır. Drama şehri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Rumeli’nin en büyük merkezlerinden bir tanesidir.

Drama şehri, Makedonlar tarafından kurulmuştur ve uzun yıllar Roma hakimiyetinde kaldıktan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve kısa bir süre de Bulgarlar tarafından yönetilmiştir. Ardından tekrar Bizans hakimiyetine geçen Drama şehri, Sırplar tarafından ele geçirilmiştir.

Drama kenti, 1371 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir ve 551 yıl boyunca Osmanlı Devleti himayesinde kalmıştır.

Debreli Hasan Kimdir ?

Yunanistan Drama Türküsü’nde adı geçen Debreli Hasan hakkında pek çok rivayet bulunmakla beraber, bir halk kahramanı olduğu konusunda uzlaşılmaktadır.

Debreli Hasan’ın Selanik Vilayeti Kayılar Kazası’ndaki Debre köyünden olduğu düşünülmektedir. Uzun askerlik dönemi içerisinde uğradığı haksızlıklara dayanamayan Debreli Hasan, kendisine hakaret eden komutanı vurduktan sonra dağlara kaçmış ve eşkiya olmuştur.

Eşkiyalık döneminde zengin Gayri Müslimleri soyan Debreli Hasan, aldığı ganimetleri fakir Türklere dağıtmıştır. Bekarları evlendiren Debreli Hasan, bir süre sonra yöre halkının sevgisini kazanmış ve adına türkü yazılmıştır.

Drama Türküsü

Özellikle Osmanlı döneminde Trakya bölgesinde yaşayan ve mübadele sonucunda Türkiye’ye yerleşen Macirler tarafından bilinen Drama Türküsü, Karadeniz Bölgesi’nde düğünlerde çalınan bir türküdür.

Drama Türküsü’nün sözleri, şu şekildedir:

Drama köprüsü bre Hasan dardır geçilmez
Soğuktur suları Hasan bir tas içilmez
Anadan geçilir bre Hasan yardan geçilmez
At martini debreli Hasan dağlar inlesin
Drama mahpusunda bre Hasan dostlar dinlesin

Mezar taşlarını bre Hasan koyun mu sandın?
Adam öldürmeyi bre Hasan oyun mu sandın?
Drama mahpusunu bre Hasan evin mi sandın?
At martini debreli Hasan dağlar inlesin
Drama mahpusunda bre Hasan dostlar dinlesin

Drama Köprüsü Nerededir
Yunanistan Drama Köprüsü

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum