Aksaray Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır ve görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Aksaray’a 40 kilometre uzaklıkta yer alan Ihlara Vadisi’nde tarihi değer taşıyan barınaklar ve kiliseler bulunmaktadır.

Ihlara Vadisi, Hasandağı’ndan püskürtülen lavların aşındırma etkisi yapması sonucunda oluşmuştur. Bölgeden akan Melendiz Çağı, milyonlarca yıllık bir zaman sürecinin sonunda 14 kilometre uzunluğunda ve 110 metre yüksekliğe ulaşan vadiyi meydana getirmiştir.

Aksaray Ihlara
Aksaray Ihlara

Ihlara Vadisi Kiliseleri

Vadi içerisinde pek çok tarihi kilise bulunmaktadır. Bu kiliseler, genel olarak iki farklı grupta değerlendirilmektedir. Ihlara bölgesine yakın olan kiliselerin duvar resimleri doğu etkisi taşımakta ve Kapadokya sanatından ayrılmaktadır. Belisırma bölgesinin yakınında yer alan kiliseler ise Bizans tarzı duvar resimleri ile süslenmiştir.

Ihlara Bölgesi’nde 105 adet kilise tespit edilmiştir. Bunlardan bazılarının isimleri şöyledir:

  • Direkli Kilise (976-1025)
  • Saint Georges (1283-1295)
  • Bahaeddin Samanlığı Kilisesi (10. Yüzyıl)
  • Sümbüllü Kilise (10. Yüzyıl)
  • Direkli Kilise (10. Yüzyıl)
  • Ala Kilise (11. Yüzyıl)
  • Çanlı Kilise (Akhisar) – (11. Yüzyıl)
  • Karagedik Kilisesi (11. Yüzyıl)

Bölgedeki dini hayat, 1924 yılında gerçekleşen nüfus mübadelesine kadar sürmüştür.

Ihlara Vadisi Kiliseleri
Ihlara Vadisi Kiliseleri

Ihlara Vadisi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Ihlara, haftanın 7 günü ve yılın 365 günü ziyarete açık olan bir yerdir. Tatil günü bulunmayan vadinin ziyaret saatleri 08:30 – 17:00 arasındadır. Müze gişelerinin kapanış saatinden yarım saat önce veya bir saat önce kapandığını unutmamalısınız.

Ihlara Yılanlı Kilise
Ihlara Yılanlı Kilise

Ihlara Vadisi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Ihlara’ya giriş için ziyaretçilerin ücret ödemesi gerekmektedir. Müzekart sahipleri, bir yıl boyunca 2 kere giriş hakkına sahipken Müzekart+ sahipleri ise sınırsız giriş hakkına sahiptir.

Müzekartı bulunmayan ziyaretçilerin vadiye girmek için 55 TL ücret ödemeleri gerekmektedir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ihlara Aksaray
Ihlara Aksaray

Ihlara Vadisi’ne Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Vadi, Aksaray il merkezine 40 kilometre ve Güzelyurt ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Ihlara’ya gitmek için Aksaray il merkezine geldikten sonra Güzelyurt minibüslerini kullanmanız gerekmektedir. Aksaray Otogar’ından kalkan Güzelyurt otobüsleri, özellikle yaz döneminde yoğun bir şekilde işlemektedir. Sabah 07:00’den akşam 17:30’a kadar otobüs bulunabilmektedir. Özel araç ile Ihlara’ya gitmek için Aksaray – Nevşehir karayolunun 11.kilometresinde bulunan sapak kullanılmalıdır.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Aksaray Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum