Artvin Karagöl Sahara Milli Parkı

Türkiye’nin milli parklarından biri olan Karagöl Sahara Milli Parkı, 3 bin 251 hektarlık alana yayılmıştır. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan milli park, Karagöl ve Sahara Yaylası ile iki ayrı kısımdan oluşmaktadır.

Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan bu milli park, doğa güzelliği ile görenleri büyülemektedir. Sahara Yaylası ve Karagölü’ü korumak için kurulan Karagöl Sahara Milli Parkı, 1994 yılında milli park statüsüne alınmıştır.

Şavşat Sahara Yaylası

Yalnızçam Dağları üzerinde yer alan Sahara Yaylası, görünmeye değer güzellikleri bünyesinde taşıyan bir yerdir.

Yer yer derin vadilerle bölünen Sahara Yaylası’nın eğim değer yüksektir. Yerleşimin bulunduğu düzlük alan ise 1.700-1.800 metre yüksekliktir. Bu kısım Sahara Yaylası bilinmektedir. Bölgede ladin ve göknar ağaçları yoğun olarak yer almaktadır. Alt bölgelerde ise sarıçam ağaçları da orman örtüsünü zenginleştirmektedir.

Artvin Sahara Yaylası
Artvin Sahara Yaylası

Şavşat Karagöl

Milli parkın en çok ziyaretçi çeken yeri, Karagöl’dür. Türkiye’de Karagöl ismiyle anılan bir çok yer olsa da, milli park konumunda olduğu için Şavşat Karagöl diğerlerinden ayrılmaktadır.

Artvin’e yakın bölgelerde yaşayan halk, Karagöl’e piknik yapmak amacıyla gitmektedir. Göl ve çevresinde bulunan piknik alanları, yaz aylarında ve hafta sonlarında kalabalık olmaktadır.

Göl kenarında piknik yapılabildiği gibi başka aktiviteler gerçekleştirmek de mümkündür. Bölgenin turizm değerinin artmasından sonra gölde kayık gezintisi yapma olanağı oluşturulmuştur. Göl kenarında bulunan kayıklardan kiralayarak, göl içinde gezmeniz mümkündür.

Yıllar önce göle bırakılan japon balıklarının göl ekosistemine uyum sağlamasıyla beraber, gölde pek çok japon balığı yaşamaya başlamıştır. Karagöl’ün berrak sularına baktığınız zaman sazan balıklarının yanı sıra suda yüzen japon balıklarını da görebilirsiniz.

Şavşat Karagöl çevresinden başlayan ve ormanlık alanın içlerine kadar ilerleyen patikaları kullanarak doğa yürüyüşü yapabilir ve bu doğa harikasının içerisinde fotoğraf çekebilirsiniz.

Karagöl Sahara
Karagöl Sahara

Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkı Konaklama

Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkı’nda konaklamak için çok fazla seçenek bulunmamaktadır. Artvin’de veya Şavşat ilçesinde bulunan konaklama bölgelerinde konaklayarak, bölgeye günübirlik gezi düzenleyebilirsiniz.

Karagölü’ün kıyısında yer alan noktada Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir tesis bulunmaktadır. Daha çok restoran olarak hizmet veren tesiste, 12 yatak kapasiteli konaklama seçeneği de bulunmaktadır.

Artvin Karagöl
Artvin Karagöl

Şavşat Karagöl Kamp Alanı

Artvin’in Şavşat ilçesindeki Karagöl Sahara Milli Parkı’nda kamp konaklaması yapmak da mümkün. Üst kısımda yazdığımız tesisin, çadır kurmak için alanı da bulunuyor. Tesis bahçesinde tahsis edilen kamp alanında, kamping yapılabiliyor. Çadır ve karavan konaklaması yapanlar, tesisten tuvalet ve su ihtiyaçları için yararlanabiliyor.

Bölgede konaklama yapacak olanların, göl kenarında bulunan tesisi kışın hizmet vermediğini unutmamaları gerekiyor.

Karagöl Sahara Milli Parkı
Karagöl Sahara Milli Parkı

Şavşat Karagöl Sahara Milli Parkı’na Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Karagöl, Artvin şehir merkezine 92 kilometre mesafede yer almaktadır. Şavşat ilçesinin merkezinden hareket eden köy minibüsleri ile bölgeye ulaşım sağlamak mümkündür.

Havayolu ile Karagöl’e seyahat edecek olan kişilerin kullanabileceği en yakın havaalanı, Kars Havaalanı’dır.  Kars Havalimanı’nın bölgeye olan uzaklığı 160 kilometredir. Diğer tercihler ise Batum Havaalanı (180 KM), Trabzon Havaalanı (320 KM) ve Erzurum Havaalanı’dır (250 KM).

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Artvin Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum