İstanbul Kız Kulesi

İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmına inşa edilen İstanbul Kız Kulesi, İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alan önemli bir yapıdır. Tarihi olarak da önemli bir geçmişe sahip olan Kız Kulesi, Türk televizyonlarında yayınlanan bir çok dizide de arka planda gösterilmiştir.

İstanbul Kız Kulesi Tarihi

İstanbul’un Üsküdar ilçesine yakın bir yerde bulunan Kız Kulesi, Üsküdar’da Bizans döneminden kalan tek yapı olma özelliğini taşımaktadır. Kulenin geçmişi M.Ö. 24 yılına kadar uzanmaktadır. Avrupalı bazı tarihçiler, İstanbul Kız Kulesi’ni Leander Kulesi olarak adlandırmaktadır.

Kız Kulesi Tarihi
Kız Kulesi Tarihi

Yunan döneminde bir mezar bulunan Kız Kulesi’nin bulunduğu ada, Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu amacıyla kullanılmıştır. Boğazdan geçen gemilerden vergi almak için kurulan gümrük istasyonunda kule ve Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiştir. Bu zincir gemilerin Anadolu Yakası ve kule arasında gelen kısımdan geçmelerini sağlıyordu ve vergi toplamayı kolaylaştırıyordu. Fakat zincirin ağırlığına uzun süre dayanamayan yapı bir süre sonra suya doğru çökmüştür. Hatta günümüzde Kız Kulesi’nden denizin içine bakıldığı zaman kalıntılar görünmektedir.

İstanbul Kız Kulesi, Osmanlı döneminde gösteri platformu, savunma kulesi, sürgün istasyonu, karantina odası gibi pek çok farklı işlevde kullanılmıştır.

İstanbul Kız Kulesi Tarihi
İstanbul Kız Kulesi Tarihi

Kız Kulesi ve Evliya Çelebi

Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif etmiştir:

“ Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan yerde kapısı vardır. ”
Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları II. Mehmed devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmud’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.

İstanbul Kız Kulesi
İstanbul Kız Kulesi

Kız Kulesi Efsaneleri – Hikayeleri

İstanbul Kız Kulesi hakkında pek çok rivayet, pek çok hikaye bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

Leandros Efsanesi

Efsaneye göre, Leandros adlı bir genç Afrodit’e bağlı Hero adlı bir

rahibeye aşık olur. Ama aşk Hero’ya yasaktır. Hero Kız Kulesi’nde yaşar. Leandros, her gece onu görmek için yüzerek Kule’ye gelir. Hero’da onun Kule’yi bulması için ateş yakar. Her gece bu şekilde buluşurlar. Fırtınalı bir gecede Hero’nun yaktığı ateş söner. Ve Leandros Boğaz’ın serin sularında yolunu kaybeder ve ölür. Bunu duyan Hero acıya dayanamayıp intihar eder.

Kız Kulesi
Kız Kulesi

Prenses Efsanesi

Vaktiyle bir falcı, şehrin kralına; kızını bir yılanın zehriyle öleceği kehanetinde bulunur. Kızını çok seven kral, kızını korumaya almak için Salacak açıklarındaki kayalıklara bir kule inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir. Günlerden bir gün, şehirden kuleye gelen bir meyve sepetinden çıkan yılan, kızı sokar ve kız ölür.

Kız Kulesi
Kız Kulesi

Battalgazi Efsanesi

Battalgazi tekfur’un kızına aşık olur. Tekfur kızını Battalgazi’ye yar etmek istemez. Bu sebeple kızını Kule’ye yerleştirir. Battalgazi Kule’yi basarak kızı alır ve atına atlayıp kızla birlikte Üsküdar’dan uzaklaşır. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözünün bu olaydan geldiği rivayet edilir.

Kız Kulesi
Kız Kulesi

Kız Kulesi Restoran

İstanbul’da yer alan Kız Kulesi, 2000 yılında tadilattan ve restorasyon çalışmalarından geçirilerek lokanta ve kafe olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kule, sabah ve öğle vakitlerinde kahvaltı, atıştırmalık menüler gibi seçeneklerle hizmet vermektedir. Akşam saat 20:00’den sonra ise kulede lokanta hizmeti verilmektedir. Aynı zamanda Kız Kulesi’nde düğün, davet ve toplantı gibi organizasyonlar da gerçekleştirilmektedir.

İstanbul Kız Kulesi Restoranı’ndan fiyatlar çeşitlidir. İki kişilik yemeğin ortalama fiyatı 750 TL’den başlamaktadır.

Kız Kulesi Restoran
Kız Kulesi Restoran

Kız Kulesi Hangi Günler ve Saatlerde Açık ?

Kız Kulesi’ne haftanın her günü açık konumdadır. İstanbul Kız Kulesi giriş saatleri ise 09:00 – 00:30 saatleri arasıdır.

Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Kız Kulesi’ne gitmek için Üsküdar/Salacak ve Kabataş’tan kalkan ring seferleri kullanılabilmektedir. Üsküdar/Salacak’tan hafta içi 12:30-18:30, hafta sonu ise 11:00-18:30 saatleri arasında Kız Kulesi’ne giden ring servisleri mevcuttur. Kabataş’tan ise sadece hafta sonları olmak üzere 09:15, 10:00 ve 10:45 saatlerinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Kız Kulesi’ne Gidiş Ne Kadar ? Gidiş Fiyatı

Kız Kulesi’ne gidiş için öğrencilerin 15 TL, sivillerin ise 30 TL ücret ödemeleri gerekmektedir.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 yorum