Kütahya Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’ya bağlı Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti, kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından ikinci Efes olarak anılmaktadır. Kütahya’da gezilecek yerler arasında yer alan Aizanoi Antik Kenti, içerisinde oldukça önemli eserler barındırmaktadır.

Aizanoi Antik Kenti’nin popülerliğinin artmasıyla beraber Kütahya turizmi de olumlu yönde etkilenmiştir. Aizanoi’da en dikkat çeken yapıların başında Zeus Tapınağı gelmektedir. Dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, Aizanoi Antik Kenti’nde yer almaktadır. Ayrıca dünyadaki ilk örneklerinden biri olan Stadyum-Tiyatro kompleksiyle birlikte dünyanın ilk borsa yapısı da burada bulunmaktadır.

Kütahya Aizanoi Antik Kenti

Bölgedeki ilk kazılar 1926 yılında, ikinci kazılar ise 1970 yılında başlamıştır. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarda İlk Tunç Çağı dönemine ait yerleşme tabakalarına rastlanmıştır. Eski adı Penkalas olan Koca Çay’ın iki yakasına kurulan Aizanoi Antik Kenti, Roman Dönemi sırasında yün, şarap ve tahıl üretimi ile ünlü bir şehirdir. Erken Bizans Dönemi’nde bir piskoposluk merkezi olan olan Aizanoi Kenti’nin önemi, milattan sonra 7.yüzyılda giderek azalmıştır. Selçuklular döneminde bölgeye yerleşen Çavdar Tatarları’ndan dolayı, günümüzde bölgenin adı ”Çavdarhisar” olarak isimlendirilmiştir.

Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Zeus Tapınağı

Kütahya’da yer alan Aizanoi Antik Kenti’nde bulunan Zeus Tapınağı, günümüzde en sağlam Zeus Tapınağı olarak dikkat çekmektedir. Şehrin ana kutsal alanı olarak kabul edilen tapınağın yapımına M.S. 2.yüzyılın ikinci çeyreğinde, İmparator Hadrian döneminde başlanmıştır. Kütahya’daki Zeus Tapınağı’nın en önemli özelliklerinden birisi de altında tonozlarla örtülmüş olan başka bir mekanın bulunmasıdır. Bu olay Anadolu’da Roma döneminde görülen eserlerden farklı bir uygulama olmakla beraber eşine henüz rastlanmamıştır.

Zeus Tapınağı’nın önünde kadın büstü biçiminde akroter bulunmaktadır. Bu durum tapınağın sadece Zeus’a adanmış olmayabileceğini düşündürmektedir. Son dönemde yapılan araştırmalar ise tapınağın hem Zeus’a hem de Kybele’ye adanmış olamayacağı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Tapınağın güney kısmında bir odeon bulunmaktadır fakat bu odeon, Bizans döneminde tahrip edilmiştir. Güney kısmında, büyük bölümü Bizans döneminde tahrip edilmiş bir odeon bulunmaktadır.

Aizanoi Zeus Tapınağı
Aizanoi Zeus Tapınağı

 

Aizanoi Antik Kenti’nin bir diğer dikkat çeken noktalarından biriside 2.yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen ve bazı kaynaklara göre dünyanın en eski borsası olduğu söylenen yapıdır. Büyük olasılıkla bir gıda pazarı (macellum) olarak kullanılan bu yer, yuvarlak biçimli bir yapıdır. Yapının duvarlarında hem Latince hem de Grekçe yazıtlar bulunmaktadır. Bu yazıtlarda burada satılan malların fiyatlarına ilişkin açıklamalar bulunmaktadır. Örneğin, 8 numaralı blok üzerinde 16-40 yaşlarında bir erkek kölenin iki eşek ücretine, yine 16-40 yaşlarında üç erkek kölenin ise bir at fiyatına eşdeğer olduğu belirtilmiştir. Bölgede bulunan borsa binası, 1970 yılında yaşanan Gediz depreminde yıkılan bir caminin altında ortaya çıkmıştır. Borsa yapısının kuzeydoğu tarafında M.S. 400’lü yıllardan kalan sütunlu bir cadde yer almaktadır.

Aizanoi Borsası
Aizanoi Borsası

Aizanoi Tiyatro ve Stadyum

Aizanoi’de yer alan Zeus Tapınağı ve borsa binası dışında tiyatro ve stadyum da bulunmaktadır. Tapınağın kuzey kısmında yer alan tiyatro ve stadyumun yapımına M.S. 2.yüzyılda başlandığı bilinmektedir. Bu inşaat çalışmaları çeşitli aralıklarla 3.yüzyıla kadar sürmüştür. Birbirine bitişik olarak inşa edilen bu tiyatro ve stadyumun günümüzde bilinen başka bir örneği yoktur. Tiyatroya ve stadyuma gitmek için kullanılan yolun üzerinde bir de hamam yer almaktadır.

Aizanoi Tiyatro ve Stadyum
Aizanoi Tiyatro ve Stadyum

Aizanoi Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Aizanoi Antik Kenti’nin ziyaret saati sabah 08:00’de başlamaktadır. Antik kentin kapanış saati ise 17:00’dir.

Aizanoi Antik Kenti Giriş Ücretleri Ne Kadar ?

Aizanoi Antik Kenti giriş için 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerden ücret alınmamaktadır. 18-65 yaş aralığındaki ziyaretçiler için ise giriş için 12,5 TL ücret alınmaktadır. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kütahya Aizanoi
Kütahya Aizanoi

Aizanoi Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya ilinin 48 kilometre kadar güneybatısında yer alan Çavdarhisar ilçesinde bulunmaktadır. Özel araç ile Aizanoi Antik Kenti’ne ulaşım sağlayacak olanlar, Uşak-İzmir karayolunu kullanarak Çavdarhisar ilçesine varabilir. Çavdarhisar’a vardıktan sonra ilçede bulunan tabelaları takip ederek yaklaşık 2-3 kilometrelik bir yolculuk ile antik kente ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile bölgeye gidecekseniz, Kütahya Çinigar’dan Çavdarhisar’a sefer yapan dolmuşları kullanabilirsiniz. Ayrıca İzmir-Kütahya arası sefer yapan Kütahyalılar ve Kütahya Astur otobüsleri kullanılarak Çavdarhisar önünde inmek mümkündür.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Kütahya Çini Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum