Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Diyarbakır

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır Sur’da gezilecek yerler listesinde yer alan önemli yapılardandır. Türk Edebiyatı’nın önemli şair ve yazarlarından olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın Diyarbakır’da doğduğu ev, hem Diyarbakır mimarisini yansıtan tarihi bir değer hem de Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi olarak hizmet veriyor.

4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır’da doğan Cahit Sıtkı Tarancı, özellikle ”Yaş Otuz Beş” ve ”Memleket İsterim” şiirleriyle edebiyat dünyasının ölümsüzleri arasındaki yerini almıştır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli isimlerinden olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ev, günümüzde müze olarak ziyarete açıktır.

Diyarbakır mimarisi, özellikle Akkoyunlu, Artuklu ve Osmanlı stillerinden etkilenen bir yapıya sahiptir. Oldukça köklü bir geçmişe ve mimari tarza sahip olan Diyarbakır’da evler ve köşkler önemli tarihi eserler arasındadır. Bu eserlerden bir tanesi de Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu evdir. Diyarbakır ilinin merkezinden bulunan bu evin kitabesinden, 1733 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Sonradan Cahit Sıtkı Tarancı’nın ailesinin taşındığı bu ev, Diyarbakır mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Evi Mimarisi ve Özellikleri

Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğdu ev, haremlik ve selamlık şeklinde inşa edilmiştir. İki katlı yapı, kesme siyah bazalt taştan yapılmıştır ve evin selamlık kısmı sonradan yıkılmıştır.

Eve dar bir sokaktan, tek kanatlı ahşap bir kapı ile giriş yapılmaktadır. Yapının haremlik kapısı, iki kanatlıdır ve kuzey tarafına doğru bakmaktadır. Yapı iklim şartlarına göre cephelere sahiptir. Yazlık (Kuzeyde), Kışlık (Güneyde), ilkbahar (Doğuda), Sonbaharlık bölüm de (Batıda) bulunmaktadır. Beyaz renkli “ciz” veya “kehal” denilen süslemeler bu binada da en güzel şekilde kullanılmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı Evi’nde küçük büyük toplamda 14 oda, mutfak, kiler ve tuvalet yer almaktadır. Binanın en önemli yeri, iki katlı olan yazlık kısmıdır. Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910 tarihinde yazlık kısımda yer alan ikinci katın büyük odasında dünyaya gelmiştir.

Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Ünlü şair ve yazar Cahit Sıtkı Tarancı’nın çocukluğunun ve gençliğinin bir kısmını geçirdiği bu ev, 1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmıştır. Gerekli onarım ve restorasyonlar yapıldıktan sonra 29 Ekim 1973 tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın anısını yaşatmak için müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Yıllardır müze olarak hizmet veren yapı, 250 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. Müze içerisinde Cahit Sıtkı’nın özel eşyaları, el yazısı ile yazdığı mektuplar, kitapları, aile fotoğrafları ve belgeler sergilenmektedir.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Cahit Sıtkı Tarancı Evi Müzesi, Pazartesi günü haricinde haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müze ziyaret saatleri 07:30-12:00 arası ve 13:30-17:00 saatleri arasıdır. Müzeye telefonla ulaşarak ziyaret hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin telefon numarası: (0412) 221 27 55’dir.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Nerede ? Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Müze, Diyarbakır ilinin merkezinde yer almaktadır. Diyarbakır merkezde bulunan Ulu Camii’nin hemen arka kısmına geçerek müzeye kolayca ulaşabilirsiniz. Müzenin adresi: Cami Kebir Mahallesi, Müze Sokak, No:3 Suriçi / Diyarbakır. Diyarbakır Sur’daki bir başka önemli müze olan Ziya Gökalp Müzesi‘ni de gezmenizi öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum