Denizli Güney Şelalesi

Denizli’de gezilecek yerler arasında yer alan Güney Şelalesi, birinci derece sit alanıdır ve genel sıralamada Türkiye’nin 23. doğa harikası olarak kabul edilmektedir.

Menderes Nehri’nin kenarında yer alan şelale, görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Cindere Dağı yamaçlarından çıkan suyun oluşturduğu şelale, oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. Gün doğumunun ve günbatımının izlenebildiği yerlerden biri olan şelale, kireçli bir suya sahiptir. Bu kireçli su yapısı, şelale yatağında kalker ve basamaklardan oluşan çeşitli oluşumlar meydana getirmiştir.

Şelale, Milli Park Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak tescil edilmiştir.

Denizli Güney Şelalesi
Denizli Güney Şelalesi

Güney Şelalesi’nde Heyelan

2013 yılının Mayıs ayında şelalede meydana gelen heyelan, şelaleye çok büyük zarar vermiştir. Yaşanan heyelan sonucunda şelalenin aktığı en üst kısımda bulunan toprak, aşağıya doğru kaymıştır.

Şelalenin çökmesinin ardından başlatılan çalışmalar, şelale ve çevresinde çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. 2014 yılının Temmuz ayında yayınlanan habere göre, Denizli Valiliği öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda Denizli’nin önemli doğa güzelliklerinden olan şelale, tekrar turizme kazandırılmıştır.

250 bin TL’ye mal olan çevre düzenlemesiyle beraber şelale çevresinde piknik ve oturma alanları da oluşturuldu. Doğal yapının olabildiğince korunmasına özen gösterilerek yapılan çalışmalar sonucunda şelale yerli ve yabancı turistlere hizmet vermeye devam ediyor.

Güney Şelalesi Heyelan
Güney Şelalesi Heyelan

Güney Şelalesi Nerede ? Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Şelale, Denizli’nin Güney ilçesine bağlı olan Cinlere Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şelale, Güney ilçesinin yaklaşık 4 kilometre kadar güneyinden geçen Menderes Nehri’nin kenarında yer almaktadır.

Şelaleye gitmek için Denizli’den Ataşehir’e giden yolda bulunan yol ayrımından Güney ilçesi sapağına dönmek gerekmektedir. Ağaçlar arasından güzel bir yolda geçen bu yolculukla Güney ilçesine ulaşılmaktadır. Denizli’nin Güney ilçesinde bulunan Güney Şelalesi tabelalarını takip ederek bu doğa güzelliğine kolayca ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bir başka şelale için Denizli Yeşildere Şelalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum