Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş’ta gezilecek yerler arasında yer alan tarihi bir yapıdır. Şehrin merkezinde yer alan yığma bir tepeye konumlanan Kahramanmaraş Kalesi, günümüze kadar pek çok onarımdan geçmiştir.

Kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber M.Ö. 1.yüzyıl ve M.S. 2.yüzyıl arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. 150 metreye 75 metre boyutlarında dikdörtgen bir yapıya sahip olan kalenin duvarlarının bir bölümü ve üç burcu Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Onarımdan geçen yerlerden biri de kalenin eski giriş kısmıdır.

Kahramanmaraş Kalesi
Kahramanmaraş Kalesi

Kare bir plana sahip olan kalenin dış duvarları kesme taştan yapılırken, iç duvarlarda moloz taş kullanılmıştır. Yarından fazlası yıkılan iç duvarların iç kapı koridoru ve kapı söve yerleri tadilattan geçirilmiştir. Kalenin surlarının iç kısmı, park olarak düzenlenmiştir. Bu alanda açık çay bahçeleri, çocuk parkı ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Ayrıca kale girişinin sol tarafında dev bir Atatürk heykeli bulunmaktadır. Kaleye çıkan yolda ışıklı aydınlatmaya sahip olan bir yazı dizisi bulunmaktadır. Bu yazı dizisinde:

”Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülzar Olmaz” ve
”Maraşlım, Bir hamaset destanı nakşedildi bağrına,
Yurdumun aslanları öldü iman uğruna,
Ruhlarda bayraklaşan Allah için savaştır,
Bu şehitler diyarı işte bu yer Maraştır.” Dizeleri yazmaktadır.

Kahramanmaraş Kale
Kahramanmaraş Kale

Kahramanmaraş Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde de yazmaktadır. Evliye Çelebi, Maraş Kalesi hakkında “…Etrafı altı yüz adım ve dört köşedir Etrafında hendeği yoktur. Kapısının dışındaki kalelerin birbirine bakan dört tane aslan tasviri vardır” demiştir.

Kahramanmaraş Kalesi Nerede ?

Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş ilinin merkezinde yer almaktadır. Müzenin tam konumunu Google Maps bağlantısından görüntüleyebilirsiniz.

Bölgedeki turistik noktaları öğrenmek için Kahramanmaraş Afşin Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir