Konya Karatay Medresesi (Müzesi)

Karatay Müzesi veya Karatay Medresesi, Konya’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. Selçuklu dönemine ait olan Karatay, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır ve çok sayıda ziyaretçi çekmektedir.

Karatay Medresesi Tarihi

Karatay Medresesi’nin mimarı bilinmemekle birlikte II. İzzeddin Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Karatay, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır ve 19.yüzyılın sonlarına doğru terk edilmiştir.


Karatay, ”Kapalı Medrese” tarzından sille taşı kullanılarak inşa edilmiştir ve medresede hadis ve tefsir ilimleri okutulmuştur. Medresenin girişi, doğu tarafındaki gök ve beyaz mermerden yapılan bir kapı ile sağlanmaktadır. Selçuklu dönemindeki taş işçiliğinin bir örneği olan kapı, yazı ve desenlerle süslenmiştir. Medresenin giriş kapısında yapım aşaması ile ilgili kitabeler bulunmaktadır. Bu kitabelerin yanı sıra diğer yüzlerde seçme hadis ve ayetler, kabartma işçiliği ile işlenmiştir.

Medresenin salonunun üzeri, merkezinde fener yer alan ve mozaik çinilerle kaplı bir kubbe ile örtülüdür. İçeride yer alan panoda ayetler yazılıdır. Batı yönündeki beşik tonozlu kemerin üzerinde besmele ve Ayet el Kürsi bulunmaktadır. Kubbeye geçiş kısmı olan üçgenlerde ise Muhammed, İsa, Musa ve Davud peygamberlerin isimleriyle birlikte dört halifenin (Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali) isimlerine yer verilmiştir. Eyvan kısmının solunda yer alan kubbeli hücre ise Celaleddin Karatay’ın türbesidir.

Konya Karatay Medresesi (Müzesi)
Konya Karatay Medresesi (Müzesi)

Karatay Müzesi

Çini işçiliğinde önemli bir yeri bulunan ve yapısının bir çok yerinde çini işçiliğinin örnekleri sergilenen Karatay, ”Çini Eserler Müzesi” olarak 1955 yılında ziyarete açılmıştır.

Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olan eserlerin sergilendiği müzede çini sanatına dair pek çok şeye rastlamak mümkündür. Alçı süsleri, çini tabaklar, kandiller ve sırsız seramikler, sergilenen eserlerden bazılarıdır.

Karatay Medresesi Çini Eserleri
Karatay Medresesi Çini Eserleri

Karatay Medresesi Müzesi Giriş Ücretleri Ne Kadar ?

Karatay Müzesi’ne giriş için MüzeKart sahipleri ücretsiz geçiş sağlayabilmektedir. MüzeKart’ı olmayan ziyaretçilerin ise Karatay Müzesi’ne giriş için 12,5 TL ücret ödemeleri gerekmektedir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Karatay Medresesi Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri


Karatay Müzesi, halkın ziyaretine açık bir müze olarak hizmet vermektedir. Pazartesi günü haricinde haftanın 6 günü müze ziyaret edilebilmektedir.

Müzenin ziyaret saati, ziyarete açık olan her gün 08:30’da başlamakta ve 17:30’a kadar sürmektedir. 12:30 ve 13:30 saatleri arasında ise öğle tatili olduğundan ziyaretçi alınmamaktadır.

Karatay Müzesi Konya
Karatay Müzesi Konya

Karatay Medresesi Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Karatay, Konya’nın en merkezi yerlerinden biri olan Alaaddin Tepesi’nin yakınında bulunmaktadır.

Konya Otogarı’ndan Karatay’a gitmek için Alaaddin yönüne giden tramvaya binilmelidir. Tramvayın Fuar (Kültür Park) veya Zafer istasyonlarında inerek kısa bir mesafe yürüdükten sonra medreseye varabilirsiniz.

Konya Garı‘ndan Karatay Müzesi’ne gitmek için ise gardan yaklaşık 5 dakikalık bir mesafeyi yürüyerek eski stadyuma ulaşmalı ve stadyumun önünden geçen Meram-Yeni Yol minibüs hattını kullanmalısınız. Minibüs ile Alaaddin Tepesi’ne gelip 5-6 dakika yürüdükten sonra medreseye ulaşabilirsiniz.

Konya’ya havayolu ile geldiyseniz, HAVAŞ servislerini kullanarak Alaaddin Tepesi’ne veya Zafer Meydanı’na gelip oradan yürüme mesafesinde olan Karatay’a ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir diğer medrese için Konya İnce Minare Medrese başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum