Giresun Kümbet Yaylası

Giresun’un Dereli ilçesi sınırlarında yer alan Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin gözde yaylalarından bir tanesidir. 1640 metre rakımlı yaylada turizm alt yapılarının tamamlanması, bölgeye gelen turistlerin rahat bir tatil geçirmesine olanak sağlamaktadır.

Giresun iline yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Kümbet Yaylası, Giresun’un en popüler yaylasıdır. Kümbet Yaylası, çevrede yer alan bazı yaylalar ve Aymaç Mevkiinden oluşmaktadır. Bölge, Kümbet Yaylası Turizm Merkezi olarak adlandırılmaktadır.

Yaylada elektrik, su ve telefon hizmetleri bulunmaktadır. İlkokul ve sağlık ocağıyla beraber bölgede turizmin canlanmasıyla beraber bakkal, kasap, fırın, manav ve kır kahveleri de artmıştır. Kümbet Yayla Şenlikleri olarak düzenlenen festivalle birlikte bölgenin bilinirliği artmaktadır. Kümbet’e günü birlik gelenler, ızgara ve kendin pişir kendin ye şeklindeki işletmelerde yemek yiyebilmektedir.

Giresun Kümbet Yaylası
Giresun Kümbet Yaylası

Kümbet Yayla Şenlikleri

Giresun ilinde genellikle temmuz ayında çeşitli yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlik günlerinde diğer yaylalardan, illerden ve ilçeler gelen yöre halkıyla birlikte oldukça kalabalık bir ortam oluşmaktadır. Renkli görüntülerin oluştuğu Giresun Yayla Şenlikleri’nde yenir, içilir, oynanır ve eğlenceli yarışmalar düzenlenir. Giresun’da düzenlenen bu şenliklerin en ünlüsü ise her yıl temmuz ayının ikinci haftasına rastlayan cumartesi ve pazar günleri kutlanan Kümbet Yayla Şenlikleri’dir. 1989 yılında düzenlenmeye başlanan Geleneksel Kümbet Şenlikleri, turizm açısından da oldukça popülerdir.

Giresun Kümbet Yayla Şenlikleri
Giresun Kümbet Yayla Şenlikleri

Kümbet Yaylası Aymaç Mevkii

Kümbet Yayla Merkezi’nin yaklaşık 2 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Aymaç Mevkii, Kümbet Yayla Şenlikleri’nin kutlandığı yerdir. Çevre manzarasına hakim bir noktada bulunan Aymaç Mevkiinden doğal güzellikleri izlemek, ladin ormanları ve kır çiçekleri arasında rahatlamak mümkündür.

Giresun Kümbet Yaylası Aymaç Mevkii
Giresun Kümbet Yaylası Aymaç Mevkii

Salon Çayırı Piknik Alanı

Salon Çayırı Piknik Alanı, Giresun’dan Kümbet Yaylası’na doğru gelirken kullanılan giriş kısmında, yayla merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Burada Orman Bölge Müdürlüğü’nün tesis ettiği Salon Çayırı Piknik Alanı bulunmaktadır. Sık orman örtüsünün arasında bulunan bu yerde su, tuvalet gibi ihtiyaçların yanı sıra piknik masaları, et pişirme yerleri ve her biri 5’er yataklı 3 adet dinlenme evi bulunmaktadır.

Giresun Salon Çayırı Piknik Alanı
Giresun Salon Çayırı Piknik Alanı

Koçkaya Dinlenme Tesisleri

Kümbet Yaylası merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Koçkaya Dinlenme Tesisleri, bölgedeki turistlere konaklama imkanı sunan 5 yıldızlı otel statüsündeki işletmedir. Tesis içerisinde 17 adet bungalov ev, 100 yatak kapasiteli otel, 600 kişi kapasiteli restorant, dinlenme salonları, oyun yerler ve televizyon salonlarıyla beraber havuz, sauna ve Türk Hamamı bulunmaktadır.

Giresun Koçkaya Dinlenme Tesisleri
Giresun Koçkaya Dinlenme Tesisleri

Giresun Kümbet Yaylası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kümbet Yaylası, Giresun’a 60 kilometre uzaklıkta bulunan Dereli ilçesinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Giresun’dan Dereli ilçesine kadar yaklaşık 30-40 kilometrelik yol gidildikten sonra Dereli-Kümbet arasında bulunan 20-25 kilometrelik yol ile bölgeye ulaşım sağlanmaktadır. Yaz mevsiminde turizm potansiyelinin artmasıyla beraber Giresun’dan Kümbet Yaylası’na giden dolmuşlar çalışmaktadır. Bu dolmuşlar ile Kümbet Yaylası’na ulaşılabilmektedir. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Giresun Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum