Erzincan Mama Hatun Türbesi

Mama Hatun Türbesi, Erzincan’ın Tercan ilçesinde yer alan görülmeye değer yapılardan bir tanesidir. Saltuklular dönemine ait olan bu türbe, Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır.

Mama Hatun Kimdir ?

Mama Hatun, Saltukoğulları Hükümdarı II. İzzettin Saltuk’un kızıdır. Saltukoğulları Beyliği’nin hükümdarlığına 1191 senesinde geçmiştir.


Eyyübiler ile Saltukoğulları arasında yaşanan savaşta, Eyyübiler’in Ahlat’ı kuşatması sırasında çevre beyliklere ait olan orduların başında Ahlat’a yardıma gitmiştir. Güçlü ve kararlı mücadelesi sayesinde 10 yıl boyunca hükümdarlığını sürdürmüştür. Kadın hükümdar olmanın zorlukları nedeniyle siyasi yaşantısını güçlükler içerisinde geçirmiştir. Son yıllarını Erzincan’ın Tercan ilçesinde geçirmesinden dolayı Tercan ile özdeşleşmiştir. Mama Hatun, burada Orta Çağ mimarisinin özelliklerini taşıyan kervansaray, hamam, mescit ve kendi türbesinden oluşan bir mescit inşa ettirmiştir.

Erzincan Mama Hatun Türbesi
Erzincan Mama Hatun Türbesi

Mama Hatun Türbesi ve Külliyesi


Tercan ilçesinde bulunan bu külliyenin kitabesinde yalnızca mimarın adı okunabilmektedir. Bu kitabeden mimarın Ahlatlı Ebu’n-Nema bin Mufaddal olduğu anlaşılmaktadır. Saltuklu Devleti’nin yıkılmasını dikkate alarak yapının 1192 ve 1202 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Mama Hatun Türbesi’nin bulunduğu yapıda hamam, kervansaray ve mescit de bulunmaktadır.

Mama Hatun Türbesi ve Külliyesi
Mama Hatun Türbesi ve Külliyesi

Tamamıyla sarı renkte kesme taş kullanılarak inşa edilen yapı, yuvarlak bir duvar ile çevrelenmiştir. Çevre duvarın iç tarafında Mama Hatun’un yakınlarına ait sandukaların konulması için hazırlandığı düşünülen 11 tane niş bulunmaktadır. İki kattan oluşan ana yapının alt katında çapraz tonoz örtülü bir mezar odası yer almaktadır. Yeni basamaklı bir merdiven ile çıkılan mescit bulunmaktadır. Mezar yapılarıyla büyük benzerlik göstermektedir.

Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Erzincan Girlevik Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir