Adıyaman Nemrut Dağı

Nemrut Dağı, sadece Adıyaman’ın değil Türkiye’nin gezilecek yerler listesinde yer alan oldukça önemli bir yerdir. UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınan Nemrut Dağı, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Adıyaman’ın Kahta ilçesi yakınındaki Ankar Dağları civarında yaklaşık 2.150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır ve 1988 yılından beri milli park statüsündedir.


Nemrut Dağı’nın bu kadar özel olması ve turistik değerinin büyük olmasındaki sebep, dağ üzerinde yer alan heykellerdir. MÖ 62 tarihinde Kommagene kralı Antiochus Tehos tarafından yaptırılan heykeller arasında Yunan ve Pers tanrılarının heykelleri bulunmaktadır. Tanrılara ve atalarına minnettarlık göstermek amacıyla yapılan anıtsal heykeller, Helenistik Dönemi’nin en görkemli kalıntılarından birisidir.

Doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılan anıtsal heykellerden doğu terasında bulunanlar kutsal merkez olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle en önemli heykeller ve mimari kalıntılar burada yer almaktadır. Kireçtaşı bloklarından inşa edilen bu heykeller, iyi korunmuş olmaları nedeniyle, günümüzde sağlamlarını korumaktadır. Bu heykellerin yüksekliği 7-10 metre arasındadır.

Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı
Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Turları

Nemrut Dağı Milli Parkı’na düzenlenen turlara katılarak bu tarihi yapıları görebilirsiniz. Nemrut’a düzenlenen turlar; uzun, normal ve kısa tur olarak üç ayrı şekilde gerçekleşmektedir.

Nemrut’a uzun tur, Güneş’in doğuşunu da izleyebileceğiniz bir turdur. Adıyaman merkezinden gece 02:00 gibi hareket edilmektedir. Nemrut Dağı’nda Güneş’in doğusu izlendikten sonra Arsameia, Yeni Kale, Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüsü ziyaret edilir. Bu tur, yaklaşık 6-7 saat sürmektedir. Güneş’in batışını izlemek için ise Adıyaman’dan 14:00 gibi, Kahta’dan ise 14:30 gibi ayrılmak gerekmektedir.


Nemrut’a normal tur, Güneş’in doğuşunu veya batışı kapsamayan turlardır. Genellikle sabah saatlerinde düzenlenen bu turlara günün her saatinde çıkılabilmektedir.


Nemrut’a kısa tur, sadece Nemrut Dağı’nı kapsayan turlardır. Kommagene Uygarlığı’nın diğer eserleri görülmez ve en az vakit alan turdur.

Adıyaman Nemrut Turları
Adıyaman Nemrut Turları

Nemrut Dağı Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Nemrut Dağı Milli Parkı’na giriş için ziyaretçilerden 30₺ ücret alınmaktadır. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nemrut Dağı’na Nasıl Çıkılır ?

Nemrut Dağı’na çıkmak için yürüyebilir veya orada bulunan katırlar ile yolculuk edebilirsiniz. Katırların ücreti ortama 100-200 TL civarındadır.

Adıyaman Nemrut
Adıyaman Nemrut

Nemrut Dağı’na Nasıl Gidilir ? Ulaşım


Adıyaman merkezi ile Nemrut Dağı arasında 72 kilometre bulunmaktadır. Nemrut Dağı’na düzenlenen çeşitli turlara katılabileceğiniz gibi kendiniz de dağa tırmanış gerçekleştirebilirsiniz.

Adıyaman ile Kahta ili arasında 35 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Yaklaşık 35-40 dakika süren yolculuk için Adıyaman merkezinden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Malatya tarafından Nemrut Dağı’na gitmek için ise Doğanşehir – Gölbaşı – Adıyaman rotası izlenmelidir.

Nemrut Dağı’nın tümülüs – tapınak bölgesine giden 2 adet yol bulunmaktadır. Adıyaman’ın Kahta ilçesinden veya Malatya’nın Pütürge ilçesinden bölgeye ulaşmak mümkündür. Bu seçenekler arasında Kahta ilçesinden ulaşım daha kolaydır. Pütürge ilçesindeki rota, hem daha uzun hem de daha zordur. Adıyaman – Kahta – Narince – Karadut yolunu takip ederek Nemrut Dağı Milli Parkı girişine ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Adıyaman Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum