Niğde Müzesi

Niğde Müzesi, şehirde gezilecek turistik alanlardan biridir. Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Niğde şehri ve çevresinde de önemli tarihi olaylar gelişmiş ve bununla birlikte günümüze kadar gelen tarihi eserler olmuştur. Bu eserlerin korunması ve sergilenmesi amacıyla açılan Niğde Müzesi, Niğde’de gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Niğde Müzesi

Niğde şehrinde ilk olarak 1939 yılında Akmedrese’de başlayan müzecilik faaliyetleri, II. Dünya Savaşı sırasında medresenin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin deposu olarak kullanılmasıyla devam etmiştir. 1957 yılında ise Niğde Müzesi kurularak ziyarete açılmıştır. 1977 yılında yeni binasına taşınan Niğde Müzesi, 16 Şubat 1999 tarihine kadar burada hizmet vermeye devam etmiştir. Daha sonra kazı çalışmalarıyla beraber ortaya çıkan yeni eserlerin sergilenmesi amacıyla müzede onarıma gidilmiştir ve 20 Kasım 2001 tarihinde yenilenen müze tekrar hizmete açılmıştır.

Niğde Müzesi Bahçesi
Niğde Müzesi Bahçesi

Niğde Müzesi, ”2003 Yılında Avrupa’da Yılın Müzesi” kategorisinde ödüle aday gösterilmiştir. Almanya ve Fransa ülkelerinden gelen komite üyelerinin onayından geçmesine rağmen ödül almayı başaramamıştır. Niğde Müzesi içerisinde bulunan 6 salonda, Orta Anadolu arkeolojisinin eserleri sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserlerin büyük bir kısmı, bölgede yapılan kazılarda elde edilen eserlerden oluşmaktadır.

Salon: Köşk Höyük Salonu

Niğde Müzesi’nin 1.Salon kısmında, M.Ö. 4883 yılına ait olan Köşk Höyük Kalkolotil Evi’nin birebir kurgusu ile sergilenen eserler bulunmaktadır. Neoloitik Çağa ait olan Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük, Tepecik Höyüğü ve Kaletepe Obsidiyen Atölyesi içerisinde yapılan kazılarda elde edilen mezar buluntuları, tanrı ve tanrıça heykelleri, antropomorfik vazo ve diğer ünik eserler sergilenmektedir.

Niğde Müzesi Salon 1
Niğde Müzesi Salon 1

Salon: Eski Tunç Çağı

Niğde Müzesi’nde bulunan 2.Salın içerisinde Eski Tunç Çağı döneminde (M.Ö. 3.000) faaliyet gösteren Çamardı İlçesi, Celaller Köyü, Göltepe Höyüğü yerlerinde yapılan kazılardan çıkan buluntular sergilenmektedir. Göltepe Höyüğü’nün karşısında yer alan Kestek antik kalay maden ocağındaki galeri girişinin kurgusu ile sergi yapılmaktadır. Bunların dışında Acemhöyük bölgesinde yapılan kazılardan ve Ulukışla, Darboğaz Kasabası’ndan getirilen eserler de yine bu kısımda sergilenmektedir. Niğde Müzesi’nin 2.salonun iki büyük vitrin bulunmaktadır. İlk vitrinde başta saydıklarımız yer alırken, ikinci vitrinde Acemhöyük kazısında bulunan saray kalıntıları yer almaktadır.

Niğde Müzesi Salon 2
Niğde Müzesi Salon 2

Salon: “Geç Hitit- Frig Salonu”

Niğde Müzesi’nde bulunan 3.Salon, ”Geç Hitit-Frig Salonu” olarak adlandırılmaktadır (M.Ö. 1.000). Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Anadolu’da ortaya çıkan Geç Hitit şehir devletlerinden olan Nahita ve Tuvanuva krallıklarına ait fırtına ve bereket tanrılarının stelleri, Hitit Hiyeroflifiyle yazılmış olan kitabeler, Kaynarca Tümülüsü’nden çıkartılan buluntular, Frig dönemine ait seramikler ve ”Göllüdağ Aslanı” burada sergilenmektedir.

Niğde Müzesi Salon 3
Niğde Müzesi Salon 3

Salon: Helenistik, Roma ve Bizans

Müzenin 4.Salonunda sergilenen eserler; Helenistik, Roma ve Bizans Dönemine aittir. Salonun bir kısmında, Tepebağları, Porsuk Höyük ve Acemhöyük kazıları sırasında elde edilen buluntular ve satın alım, zor alım yoluyla kazandırılan pişmiş toprak ve cam eserler, mühür baskıları, Roma Dönemi Heykelcikleri ve Bizans Dönemi eserleri bulunmaktadır. Salonun bir diğer kısmında ise Tyana’da çıkartılan ve M.S. 2.YY Roma İmparatorluk Dönemine ait olan heykeltıraş ürünleri ve mezar stelleri sergilenmektedir.

Niğde Müzesi Salon 4
Niğde Müzesi Salon 4

Salon: Sikke ve Mumyalar

Niğde Müzesi’nin 5.Salon bölümünde sikkeler ile birlikte mumyalar sergilenmektedir. Müzenin en çok ilgi gören bölümü olan mumya kısmı burada yer almaktadır. Sikke bölümünde sikke basım tekniği ile ilgili genel tanımlar iki pano halinde tanıtılmaktadır. 6 büyük duvar vitrini içerisinde kronolojik sıraya göre düzenlenmiş Helenistik, Roma, Bizans ve İslami-Osmanlı dönemi sikkeleriyle birlikte Selçuklulardan kalan define ve Kapadokya Krallığı’na ait olan Tepebağları definesi sergilenmektedir. 5.Salonun mumya bölümünde ise Aksaray’ın Ihlara Vadisi‘nde bulunan ”Rahibe Mumyası” (10.YY) ve Çanlı Kilise’den çıkartılmış olan 4 adet bebek mumyası (13.YY) sergilenmektedir.

Niğde Müzesi Mumyalar
Niğde Müzesi Mumyalar

Salon: Etnoğrafik Eserler Salonu

Niğde Müzesi’nin son kısmı olan 6.Salonu, ”Etnoğrafik Eserler Salonu” olarak tanımlanmaktadır. Bu kısımda bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş olan etnoğrafik kültürünün tanıtıldığı silahlar, el yazmaları, yazı takımları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler, alemler, takılar ve İlhanlı Dönemi’nden kalmış olan eserlerin yanı sıra Kaçar Türkleri’ne ait olan bir sini sergilenmektedir. Ayrıca 6.Salon içerisinde bir de şark köşesi bulunmaktadır.

Niğde Müzesi Salon 6
Niğde Müzesi Salon 6

Niğde Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Niğde’nin şehir merkezinde yer alan Niğde Müzesi’ne ulaşım son derece kolaydır. Niğde Müzesi, Yukarı Kayabaşı Mahallesi’nde bulunan Öğretmenler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Ulaşım ve diğer konularda bilgi almak için Niğde Müzesi’nin telefon numarası olan 0388 232 33 90 nolu numaradan bilgi alabilirsiniz.

Niğde Müzesi, Pazartesi günleri dışında haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Müzenin ziyaret saatleri ise 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasıdır. Giriş ücretleri ve güncel ziyaret bilgileri için muze.gov.tr adresini inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum