Adana Sabancı Merkez Camii

Adana’da bulunan Sabancı Merkez Camii’nin en önemli özelliği, Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük camisi olmasıdır. Adana’da gezilecek yerler arasında Türkiye’nin en büyük camisi olan, Sabancı Merkez Camii de yer almaktadır.

Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir ve Sabancı Merkez Camii, 1998 yılında hizmet vermeye başlamıştır. 20.000 kişi kapasitesine sahip olan Merkez Camii, açık alanda yapılan son düzenlemeyle birlikte 28.000 kişi kapasitesine ulaşmıştır.


Adana Sabancı Merkez Camii, klasik Osmanlı mimarisine sadık kalınarak yapılmıştır. Genel görüntüsü Sultan Ahmet Camii’ne benzeyen bu caminin iç mekanı Selimiye Camii’ne benzemektedir.

Adana Sabancı Merkez Camii
Adana Sabancı Merkez Camii

Adana Sabancı Merkez Camii Mimarisi

Adana’da bulunan Sabancı Merkez Camii’nin mimarisinde kullanılan yapılar, belirli anlamlar çerçevesinde inşa edilmiştir. 4 yarım-kubbe, 4 halife ve 4 mezhebe işaret etmektedir. 5 kubbe, İslam’ın 5 şartına ve 6 minare ise imanın 6 şartına karşılık gelmektedir.32 metrelik bir çapa

sahip olan kubbenin anlamı, 32 farzdır. Caminin avlu kısmında yer alan 28 kubbe, Kur’an’da adı geçen 28 peygambere işarettir. Ana kubbede yer alan 40 pencerenin anlamı, Hz.Muhammed’in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza karşılıktır. 99 metre yüksekliğindeki 6 minare ise Allah’ın 99 güzel ismine atıftır.

Sabancı Merkez Camii
Sabancı Merkez Camii

Adana Sabancı Merkez Camii Tarihi


Sabancı Merkez Camii’nin temeli 13 Aralık 1988 tarihinde atılmıştır. 65.000 metrekarelik arsa, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmiştir. Halkın bağışları sayesinde caminin yarısı tamamlanmıştır. Cami inşası bir süre durduktan sonra kalan %50’lik kısım, Hacı Sabancı ve onun ölümünden sonra ise Sabancı ailesi tarafından karşılanmıştır. Bu nedenle başta Merkez Camii olarak adlandırılan proje, Sabancı Merkez Camii adını almıştır. Adana halkı bu camiye Merkez Camii, Sabancı Camii veya Sabancı Merkez Camii
demektedir.

Adana Sabancı Camii
Adana Sabancı Camii

Adana Sabancı Merkez Camii’ye Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Sabancı Merkez Camii’nin Adana’nın merkez ilçelerinden olan Seyhan ilçesinin Reşatbey Mahallesi’nde yer almaktadır.

Sabancı Merkez Camii, Adana Otogar’ı ile aynı yol üzerinde bulunmaktadır. Eski E5 olarak adlandırılan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’nın bir ucunda Adana Otogarı (Mersin tarafı), diğer ucunda cami (Osmaniye tarafı) bulunmaktadır. Özel arabayla ulaşım için otogar yolunu takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Caminin tam konumu için Google Maps bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Caminin içinde bulunduğu park ile ilgili detaylı bilgi almak için Adana Merkez Park başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum