Bartın Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu

Bartın’ın Ulus ilçesinde bulunan Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, Ulus Çayı’nı oluşturan bir şelaledir. 10 metre genişliğe sahip bir kaya oyuğunun içerisinden çıkan su kaynağının yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Ulukaya Şelalesi, Bartın’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Şelalenin döküldüğü yerde oluşan ve yaklaşık 30-40 metre genişliğe sahip olan göletteki su, Ulukaya Kanyonu boyunca akıp gitmektedir. 1 kilometre uzunluğa sahip olan Ulukaya Kanyonu’nun çevresinde yaklaşık 35 metreyi bulan bir set bulunmaktadır. Yaz aylarında azalan su miktarı, kış mevsiminde ise bir hayli artmaktadır.

Şelalenin daha yakından görülebilmesi ve bölgede yer alan Drahna Köyü ile ulaşımın sağlaabilmesi için 1962 yılında yarım tünel şeklinde yol açma çalışması yapılmıştır. Dinamit kullanımı ile kayaların parçalanması sonucu oluşan yol, 1964 yılında tamamlanmıştır. Drahna Köyü ile ulaşımın sağlandığı geçide, Orman Mühendisi olan Âlâettin Yazıcıoğlu’nun adı verilmiştir. Geçidin yapımı sırasında pek çok balık zarar görmüştür ve bazı balık türleri yok olmuştur.

Bartın Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu
Bartın Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu

Ulukaya Kanyonu’nda bulunan Uluçay’da alabalık, kayabalığı gibi balık türlerinin yanı sıra çeşitli tatlı su balıkları da yaşamaktadır. Ayrıca su yılanlarına ve kurbağalara rastlamak da mümkündür.

Ulukaya Köyü’nde yaşayan yerli halk, içme suyu olarak kanyonun girişinde bulunan kayanın dibinden çıkan kaynak suyunu kullanmaktadır. Yaz aylarında su miktarının azalmasıyla beraber, şelalenin hemen altına yerleştirilen su borusu ile şebeke suyu beslenmektedir.

Ulukaya Şelalesi ve Ulukaya Kanyonu, her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlayan bir yerdir. Fotoğraf çekmeyi ve doğa yürüyüşü yapmayı sevenler, Ulukaya’yı görmelidir. Doğal köy hayatının devam ettiği bölgede, turizm gelişmemiştir ve civarda konaklamaya uygun yer bulunmamaktadır. Fakat yeme-içme yerleri vardır ve turistlerin ihtiyacını karşılamaktadır.

Bartın Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu
Bartın Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu

Ulukaya Şelalesi Efsanesi

Ulukaya Şelalesi ile bir efsane vardır. Bu efsane, yakışıklı Selamnos ile güzeller güzeli Hera arasında geçmektedir. Selamnos ve Hera, birbirlerine severek evlenmişlerdir. Aradan günler geçtikten sonra Selamnos ağır bir hastalığa yakalanıp, yataklara düşer ve günden güne daha da güçsüzleşir. Hera, bu duruma daha fazla katlanamaz ve eşinden nefret etmeye başlar. Bu durum karşısında çok üzülen Selamnos, üzüntülerini dindirmek için intihar etmeye karar verir. Ulukaya’nın zirvesine çıktıktan sonra Bir kaç kez Hera diye bağırdıktan sonra kendini boşluğa bırakır. Aşk Tanrısı, başlangıçtan beri olaya müdahale etmemiştir fakat bu duruma daha fazla ilgisiz kalamaz ve Selamnos’un bedenini yere düşer düşmez şelaleye dönüştürür. Rivayete göre Ulukaya’nın suyu ile yüzünü yıkayan veya bu suyu içenler, Selamnos’un acılarını azaltırmış.

Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, Bartın’ın Ulus ilçesi sınırları içerisindeki Ulukaya Köyü’nde yer almaktadır. Bartın Otogarı’ndan Ulus ilçesine ulaşım sağlanabileceği gibi özel araç ile yaklaşık 35 kilometrelik bir yol gidilerek Ulus ilçesine ulaşılmaktadır.

Ulus ilçesine varıldıktan sonra Hocaköy istikametine doğru gidilir. 4 kilometrenin ardından Hocaköy’e ulaşılır fakat köye doğru sapan yola girilmeden düz devam edilir. Ağaköy iskimatine doğru 5 kilometre gittikten sonra Ağaköy’e ulaşılır. Buradan Ulukaya Köyü’ne doğru yaklaşık 8 kilometre gittikten sonra köye varıdır. Burada dere kenarında bulunan yürüyüş yolunu kullanarak 400 metre sonra Ulukaya Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Ulus’tan Ulukaya Şelalesi’ne yapılacak olan yolculuk, 17.5 kilometre sürmektedir. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Amasra Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan bölgedeki turistik yerleri öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir