Kayseri Atatürk Evi Müzesi

Kayseri’de gezilecek yerlerde bir tanesi de tarihi İmamzade Raşit Ağa Konağı’nın restore edilmesiyle oluşturulan Kayseri Atatürk Evi Müzesi’dir.

İmamzade Raşit Ağa Konağı, Kayseri evlerinin güzel örneklerinden biri olmasının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’yi ilk ziyareti esnasında burada ağırlanması ile ayrı bir öneme sahiptir.

Kayseri’ni Melikgazi ilçesindeki Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan İmamzade Raşit Ağa Konağı, 19.yüzyılda yapılmış olan Geç Osmanlı Dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyan eski bir Türk evidir.

İmamzade Raşit Ağa Konağı’nın en büyük özelliği ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Heyet-i Temsiliye adına Kayseri’ye ilk geldiği sırada 19-20 Aralık 1919 tarihlerinde burada 2 gece konaklamasıdır. Bun nedenden dolayı konak, 1976 senesinde Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenmiştir. 2 sene sonra 1978 yılında da Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve 1983 yılında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ”Atatürk Evi” olarak ziyarete açılmıştır. Müzenin ikinci katı tekrar düzenlenmiştir ve 19 Aralık 1998 tarihinde ”Atatürk Müzesi” olarak tekrar ziyarete açılmıştır. Günümüzde Atatürk Evi Müzesi’nin ilk katında Kültür Bakanlığı’na bağlı Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü’nün yönetim büroları ve sergi salonu bulunmaktadır.

Konağın ikinci katında giriş bölümünün solundaki ilk odada Atatürk’ün Kayseri’de yayınlamış olduğu beyanname, Kayseri’de yaptığı incelemelerde çekilen fotoğraflar ve I. dönem Kayseri milletvekillerine ait fotoğraflar bulunmaktadır. Müze içerisinde soldan ikinci oda, Atatürk’ü Kayseri’de konakladığı oda ve çalışma odası olarak düzenlenmiştir. İkinci katta bulunan sağdan birinci oda Atatürk’ün beraberindekilerin kaldığı misafir odası, sağdan ikinci oda ise yemek ve istirahat odası olarak düzenlenmiştir. Müze içerisinde 41 tane envanterlik eser sergilenmektedir.

Kayseri’deki sivil mimarinin örneklerinden biri olan konak, bugün aynı şekilde yapılmış ve ayakta kalabilen birkaç evden bir tanesidir. El işçiliği oldukça fazla görülen konakta, yerel özelliklerin de etkisinde kalınmıştır.

Kayseri’de gezilecek yerler ile ilgili bir önceki yazımızı, Sultan Sazlığı Milli Parkı başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Kayseri Atatürk Evi Müzesi
Kayseri Atatürk Evi Müzesi

Kayseri Atatürk Evi Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Kayseri’de bulunan Atatürk Evi Müzesi’ne giriş için ziyaretçiler ücret ödememektedir. Ziyaretçiler, ücretsiz olarak müzeyi ziyaret edebilirler.

Kayseri Atatürk Evi Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Atatürk Evi Müzesi, Kayseri şehrinin merkezindeki Melikgazi ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunmaktadır. Konum bilgilerine Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kayseri’de gezilecek bütün yerlere, Kayseri Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir