Samsun Bandırma Vapuru Müzesi

Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımının atıldığı Samsun, bu anlamda Bandırma Vapuru gibi şehirde pek çok tarihi nokta barındırmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Atatürk’ün Milli Mücadele sırasında İstanbul’dan Samsun’a gelmek için kullandığı vapurdur.

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi

Samsun’da bulunan vapur, gerçek vapurun aynı boyutlardaki birebir replikasıdır. 1999 yılında Samsun Valiliği tarafından yapımına başlanan Bandırma Vapuru, 2001 yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştır. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin Samsun’da ziyaret ettiği yerlerden biri olan Bandırma Vapuru Müzesi, 2 Mayıs 2005 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir.


Aslına sadık kalınarak hazırlanan Bandırma Vapuru Müzesi içerisinde sergilenen eserler bulunmaktadır. Müzenin en ilgi çekici kısmı gemi mürettebatı da dahil olmak üzere Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleridir. Gemi üzerinde çeşitli noktalarda balmumundan yapılmış mürettebat bulunmaktadır. Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ise geminin kaptan köşkünde, toplantı şeklinde tasvir edilmiştir. Bu balmumu heykelleri, heykeltıraş Adil Çelik tarafından yapılmıştır.


Ayrıca kaptan köşkünün yanı sıra, vapurda bulunan Atatürk’ün yatak odası da düzenlenmiştir. Bandırma Vapuru Müzesi’nin alt kısmında geniş bir sergi salonu bulunmaktadır. Daha önce depo olarak kullanılan bu geniş salon, Atatürk’ün eşyalarının ve fotoğraflarının sergilendiği bir alan haline getirilmiştir. Değişik zamanlarda çekilen 60 parçalık fotoğraf arşivi, Atatürk’e ait Lagant marka beylik silahı, Savarona ve Dolmabahçe Sarayı için diktirdiği kıyafetleri, Samsun’ a çıkışından sonra İstanbul’ a yazdığı el yazmalarından bir kaç örnek ve değişik antika eşyalar bulunmaktadır. Ayrıca yine bu kısma yerleştirilen projeksiyon ile Atatürk ile ilgili videolar gösterilmektedir.

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi
Samsun Bandırma Vapuru Müzesi

Milli Mücadele Parkı


Bandırma Müzesi’nin bulunduğu alanda bir park yer almaktadır. Milli Mücadele Parkı adı verilen bu park da Bandırma Müzesi’nin sınırları içerisindedir. Gişede geçtikten sonra
sonra vapura gidene kadar Milli Mücadele Parkı’ndan geçiyorsunuz. Milli Mücadele Parkı içerisinde Milli Mücadele’yi yaşatan, anan eserler bulunmaktadır. 35.000 metrekarelik bir alanı kaplayan parkta Türkiye’nin en uzun seramik rölyefleri, Samsun ilinden ve ilçelerinden savaşa katılıp şehit olan 1200 kişinin yer aldığı şehitler yazıtı, 10 adet bronz rölyef, yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı gibi eserler yer almaktadır. Milli Mücadele Parkı, açık hava müzesi şeklinde düzenlenmiştir.

Samsun Milli Mücadele Parkı
Samsun Milli Mücadele Parkı

Bandırma Vapuru Müzesi’ne Giriş Ne Kadar ? Giriş Ücreti

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bakımı yapılan vapura giriş için cüzzi bir miktar para alınmaktadır. Giriş ücreti için sivillerin 3 TL, öğrencilerin ise 1,50 TL giriş ücreti ödemesi gerekmektedir.

Bandırma Vapuru Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Bandırma Müzesi, Samsun’un kent merkezinde yer almaktadır. Canik ilçesine bağlı Belediye Evleri Mahallesi’nde bulunan müzeye ulaşım son derece kolaydır.

Samsun-Ordu çevre yolunun hemen yanında bulunan bölgeye, sahil tarafından sefer yapan Tekkeköy, Terme, Lovelet, Çarşamba minibüslerini kullanarak kısa sürede ulaşabilirsiniz. Vapurun tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bandırma Müzesi Telefon Numarası: 0 362 238 00 23

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir