Sakarya Deprem Kültür Müzesi

Türkiye, en büyük acılarından biri 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi ile yaşamıştır. Sakarya’da kurulan Deprem Kültür Müzesi, Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenleri anmak, yaşananlar hatırlatmak ve halkı bilinçlendirmek için kurulan bir müzedir.

99 Depremi’nde en büyük zararları gören kentlerden birisi de Sakarya’dır. Bu bağlamda o günlerin bir daha yaşanmaması için halkı bilinçlendirmek büyük önem taşımaktadır. Yaşanan depremin ikinci yıldönümünde inşasına başlanan Deprem Müzesi, hukuksal nedenlerden dolayı kapalı durumda kalmış ve 2004 senesinde ziyarete açılabilmiştir.

450 metrekarelik bir alanı bulunan Deprem Müzesi, Sakarya’nın merkezinde bulunmaktadır ve Adapazarı Merkez Belediyesi’nin mülkiyetindedir. Deprem Müzesi’ne giriş için bir ücret alınmamaktadır ve ziyaretçiler ücretsiz olarak müzeyi gezebilmektedir.

Göçük şeklinde tasarlanan müze binasının görünümünde yıkık duvarlar ve eğik kolonlar yer almaktadır. Müzenin iç kısmı fotoğraf, tablo, resim ve buna benzer malzemelerin sergilenmesi amaçlanan bir galeri şeklinde düzenlenmiştir. Müze içerisinde 1967 ve 1999 yıllarında yaşanan depremlere ait fotoğraflar sergilenmektedir. Müzede en ilgi çekici yer ise yapay deprem yaratan kısımdır. Bu sanal deprem platformu içerisinde 7.4 büyüklüğünde yaşanan bir depremin simülasyonu gerçekleştirilmektedir. Dünyadaki dördüncü Deprem Müzesi olan müzenin sergi salonlarını dışında kafeterya ve sinevizyon salonu bulunmaktadır.

Sakarya Deprem Kültür Müzesi
Sakarya Deprem Kültür Müzesi

Deprem Kültür Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Deprem Kültür Merkezi, Sakarya ilinin merkezindeki Cumhuriyet Mahallesi’nin Kavaklar Caddesi üzerinde yer almaktadır. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Sakarya Müzesi Atatürk Evi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir