Burdur İnsuyu Mağarası

Burdur’a yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan İnsuyu Mağarası, Burdur’da gezilecek yerlerden bir tanesidir.

Burdur-Antalya karayoluna yakın bir mesafede yer alan İnsuyu, Kültür Bakanlığı tarafından 1.Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenmiştir. Mağara, 1965 senesinde turizme açılmıştır. Bu açıdan Türkiye’de turizme açılan ilk mağara olma özelliğini taşımaktadır.

Burdur İnsuyu Mağarası

Mağaranın en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi, içerisinde bulunan göllerdir. En meşhurları Dilek Gölü ve Büyük Göl olan mağaradaki göllerin sayısı dokuzdur. Dilek Gölü, buraya gelen ziyaretçilerin içerisine bozuk para atarak dilek diledikleri bir göldür. Büyük Göl ise kapladığı 512 metrekarelik alan ile Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü olarak bilinmektedir.

İnsuyu’nun içerisinde bulunan göller, zamanla kurumaya başlamıştır. Yeraltı su kaynaklarının aşırı kullanımı, bölgeye gelen su miktarının azalmasına sebep olmuştur. Bu nedenle derinliği 20 metreye ulaşan Büyük Göl giderek küçülmüş ve 3 küçük göl haline gelmiştir.

Binlerce yıllık oluşum sürecinden sonra meydana gelen mağaranın içerisindeki ortalama 1 metre uzunluğundaki sütunların, 10.000 ile 15.000 yıl arasında oluştuğu tahmin edilmektedir. Kalkerli arazi üzerindeki suyun erime, aşınma ve sertleşme sonucunda oluşturduğu sarkıt, dikit ve dehlizler mağaraya gelen ziyaretçileri etkilemektedir.

Mağara, temiz ve serin bir havaya sahiptir. Dışarıya göre oldukça serin bir havaya sahip olduğu için, ziyaretçilerin mağaraya girerken yanlarında hırka götürmeleri tavsiye edilir. Ayrıca mağara havasının ilginç özelliklerinden biri de yazın serin, kışın ise sıcak olmasıdır. Bu nedenle yaz aylarında bile mağaraya girecek ziyaretçilerin, üzerine kalın bir giysi alması gereklidir.

Burdur’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Salda Gölü başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Burdur İnsuyu Mağarası
Burdur İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası Efsanesi

Mağaranın giriş kısmında bulunan tabelada, mağara ile ilgili bir efsanesi yer almaktadır. Buna göre Sagalossos şehrinin kralı Severianus’un kızı Asumeyi, soylu ve zengin bir ailenin oğlu ile evlendirilmiştir. Ancak evlendirilen çift, bir türlü anlaşamamaktadır. Kral bu duruma hem üzülmekte hem de kızmaktadır. Bir gün çift, kral tarafından İnsuyu’nun en uzak köşesinde açlığa ve ölüme terkedilir. Çift, mağaranın şifalı sularından içerek beslenir ve bir süre sonra birbirlerini sevmeye başlarlar. Zamanla büyüyen aşkları, bir ışık olur ve mağaranın çıkış yolunu gösterir. O günden sonra mağaraya gelen çiftlerin, hiç ayrılmadığı ve mutlu bir hayat yaşadığı rivayet edilir.

İnsuyu Mağarası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolunun 13.kilometresinde bulunan yol ayrımına 900 metre uzaklıktaki Mandıra Köyü’ndedir. Özel araç ile Burdur-Antalya karayolunda gidenler, İnsuyu’nun tabelasını görecektir. Yol ayrımından 900 metre kadar giderek, mağaraya kolayca ulaşabilirsiniz. Mağaranın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum