Denizli Keloğlan Mağarası

Denizli’de gezilecek yerler arasında yer alan Denizli Keloğlan Mağarası, Türkiye’de turizme açık olan 14 mağaradan biridir. 2003 yılında turizme kazandırılan Keloğlan Mağarası’na geniş bir girişten geçilerek girilmektedir. 5-6 metre civarında bir yüksekliğe sahip olan mağara içerisinde yaklaşık olarak 145 metrelik bir gezinti yolu bulunmaktadır.

Nemli ve sıcak bir havaya sahip mağarada çok sayıda sarkıt ve dikit bulunmaktadır. Karstik yapıya sahip olan topraklardan, içerisinde kireç bulunan su damlacıklarının uzun yıllar boyuca oluşturduğu sarkıt ve dikitlerinin yanı sıra mağarada çok sayıda doğal bölüm ve odacık bulunmaktadır. Keloğlan Mağarası’nın astım ve bronşit gibi solunum hastalarına iyi geldiği söylenmektedir.

Denizli’de bulunan Keloğlan Mağarası, uzun yıllar boyunca sadece çobanların bildiği ve kullanılmayan bir yer olarak kalmıştır. Daha sonra Denizli Valiliği ve Dodurgalar Belediyesi’nin Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurular neticesinde, MTA tarafından bölgede çalışma yapılmış ve turizme açılmasına karar verilmiştir.

Damlataş sütunları ile iç içe geçen odacıkların ayrılmasından dolayı mağaranın içerisi girintili-çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Keloğlan Mağarası’na girildikten sonra büyük bir galeri ile karşılaşılmaktadır. Binlerce yılda oluşan çeşitli sarkıtlar ve dikitler bu kısımda net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Aydınlatılan yürüyüş yolları sayesinde ziyaretçiler mağaranın içini rahat bir şekilde gezebilmektedir. Mağaranın içerisi kameralarla izlenmektedir ve giriş kısmında ufak bir yarasa kolonisi bulunmaktadır. Mağaranın bulunduğu bölgede küçük bir market bulunmaktadır. Burada çay içmeniz de mümkündür.

Denizli’de gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Pamukkale başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Denizli Keloğlan Mağarası
Denizli Keloğlan Mağarası

Keloğlan Mağarası Hikayesi – Efsanesi

Denizli Keloğlan Mağarası’nın adı, halk arasında anlatılan bir rivayetten gelmektedir. Dodurgalar bölgesinde yaşayan kel ve köse, Himmet adında bir çoban bir gün hayvanları otlatmaktadır. Köyden yaklaşık 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Çoban, aniden bastıran şiddetli bir yağmura yakalanır ve sığınacak bir yer ararken kendini bir mağara girişinde bulur. Yağmurun dinmesini beklerken, mağaranın içini merak eder içeriye girer. Bir süre içeride gezindikten sonra çıkışı bulamaz. 1 hafta boyunca ortadan kaybolan Himmet, köylüler tarafından bulunur. Fakat bulunduğu zaman gür saçları ve sakalları vardır. Daha sonra bu mağara Keloğlan Mağarası olarak ünlenir.

Halen oldukça yaygın olan bu rivayet doğrultusunda, Keloğlan Mağarası’nı ziyaret eden pek çok kişi gür saçlara sahip olacağı inancını taşımaktadır.

Keloğlan Mağarası Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Keloğlan Mağarası girişi ücretlidir. Giriş için ziyaretçilerin 20 TL ücret ödemeleri gerekmektedir.

Denizli Keloğlan Mağarası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Denizli Keloğlan Mağarası, Denizli’ye 60 kilometre uzaklıkta bulunan Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar Kasabası’nda yer almaktadır. Dodurgalar Kasabası, Acıpayam ilçesine 18 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kasabanın 3 kilometre batısında yer alan Mallı Dağı’nın doğu yamacında bulunan Keloğlan Mağarası’na ulaşım kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.

Denizli-Antalya karayolu, mağaranın 4 kilometre uzağından geçmektedir. Karayolunun üzerinde bulunan Dodurgalar tabelasını takip ederek mağara yoluna ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir