Kırklareli Kırk Şehitler Anıtı

Kırk Şehitler Anıtı, Kırklar Şehitliği olarak da anılmaktadır. Kırklareli’nde gezilecek, görülecek yerler arasında bulunan bu anıt, 1960 yılında tamamlanmıştır.

Kırk Şehitler Anıtı, Kırklareli şehrini Bizans Devleti’nden almak için yapılan savaşta şehit düşen Kırk Akıncı’nın anısına inşa edilmiştir. 1363 yılında Padişah I.Murat Hüdavendigar döneminde, Demirtaş Paşa komutasındaki Türk ordular, Bizans kuvvetlerinin savunduğu Kırklareli’ne saldırmıştır. Bu saldırı sırasında 40 Akıncı şehit olmuştur. Kırklareli’nin ele geçirilmesiyle birlikte Bizans döneminde ismi Saranta Ekklesies olarak anılan şehir, Kırkklise, Kırkknise olarak anılmaya başlanmıştır.

Kırklareli Kırk Şehitler Anıtı
Kırklareli Kırk Şehitler Anıtı


Kırk Şehitler Anıtı’nın inşa edilmesinde Kırklareli’nde yer alan Kırklar Baba Dergahı’ndaki kaynaklardan yararlanılmıştır. Kırklar Baba Dergahı’nda yer alan bir kitabede, “Kırk Kimesne şehit oldu bu yerde, Bu nam ile anılmıştır bu belde” şeklinde bir beyite rastlanmıştır. Kırklar Baba Dergahı’nın yerinde bulunan eski mezarlar tespit edilmiştir ve bugünkü Kırk Şehitler Abidesi, bu noktaya inşa edilmiştir.

Modern ve açık bir türbe şeklinde inşa edilen Kırklareli Anıtı, 40 mermer sütun içerisinde dikdörtgen bir plan ile inşa edilmiştir ve bütün bölgeleri mermer ile kaplanmıştır. Dikdörtgen yapının orta kısmında mermer kapak ve oval bir delik ile içerisine çiçek ekilmiş bir toprak bulunmaktadır. Bu kısımda bulunan lahitin üzerine ”Kırk şehitlerin ruhlarına fatiha” yazmaktadır.

Mermer lâhitin ayak ucunda akıncı müfrezesi kumandanlarından Saltık Bey, Bababan Bey, Kılıç Arslan Bey, Satılmış Bey, Demirhan Bey, Yahşi Bey, Akçahan Bey, Durmuş Bey, Kayahan Bey, Sungur Bey, Karacakaya Bey’in isimleri yazılıdır. Lâhitin Batısında Umut, Koğan, Samsa, Oymak, Aydın, Doğan, Uysal, Candemir, Palatekin, Kıran Yiğit, Şahver, Harzem, Akaalp, Mirzaalp isimleri yazılıdır. Lâhidin Doğusunda Haltekin, Muzatuğ, Akagün, Satılmış, Maksut, Yıldırım, Karaca, Gökçe, Murat, İlhan, Habip, Mirza, Tekçe, Çavuş, Demirhali, Mehmet isimleri yazılıdır.

Kırk Şehitler Anıtı
Kırk Şehitler Anıtı

Kırk Şehitler Anıtı Nerede?

Kırk Şehitler Anıtı, Kırklareli şehrinin Kocahıdır Mahallesi’nde bulunan Kırkşehitler Mevkiinde yer almaktadır. Kışla Caddesi üzerindeki yapı, Kırklar Tepesi olarak adlandırılan yere inşa edilmiştir. Anıtın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kırklareli’nin doğal güzelliklerinden olan Dupnisa Mağarası başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir