Kömür Limanı, Saroz Körfezi, Çanakkale

Çanakkale’deki Saroz Körfezi’nde yer alan Kömür Limanı, küçücük bir koy olarak Türkiye’nin saklı cennetlerinden birini oluşturuyor. Çanakkale’de gezilecek yerler arasında yer alan liman, dalış meraklıları ve kamp tutkunları için son derece ideal bir yer. Eskiden teknelerle kömür taşınan bölgenin adı da buradan geliyor.

Özellikle Türkiye’de dalış yapılacak yerleri arayanların uğrak noktalarından biri olan Kömür Limanı, Saroz Körfezi’ne bakan konumu ile ziyaretçiler için cazip bir seçenek oluşturuyor. Lodos sırasında denizden karaya, poyraz sırasında ise karadan denize doğru esen rüzgarlar, bölgede doğal bir su döngüsü yaratıyor ve sürekli temiz kalmasını sağlıyor.

Özellikle hafta sonlarında kalabalıklaşan Kömür Limanı; İstanbul, Çanakkale, Bursa, Kocaeli gibi yakın şehirlerde bulunan dalış okullarının eğitim alanı kullanılıyor. Denizin içerisinde bulunan yaklaşık 150 metre uzunluğundaki duvar boyunca, pek çok deniz canlısı gözlenebiliyor. Dalış meraklıları kadar sualtı fotoğrafçıları için de eşsiz yerlerden biri olan bölgede mercan, karagöz, yunus ve ayıbalığı gibi canlılarla karşılaşabilirsiniz. Koyun bitiminde başlayan kayalık bölgesi ise olta avcılarının tercih ettiği nokta oluyor.

Kömür Limanı Saroz
Kömür Limanı Saroz

Kömür Limanı Konaklama – Kamp Alanı

Kömür Limanı’nda konaklamak veya bölgeyi gezmek isteyenler iki farklı seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki Çanakkale’nin Gelibolu bölgesinde otellerde, pansiyonlarda konaklamak ve koya günübirlik geziler ile gelmek.

Diğer seçenek ise herhangi bir tesisin yer almadığı plajın hemen bitiminde başlayan alanda kamp yapmak. Bölge çadır kampı için ve karavanlar için kullanılabilir durumda. Kamp alanının iyileştirme çalışmaları kapsamında bir takım düzenlemeler yapılıyor. Tuvalet ihtiyacınızı karşılayacağınız bir yer bulunsa da duş, elektrik gibi ihtiyaçlar hakkında ziyaretçilerin olumlu yorum yaptığı söylenemez. Bölgede yer alan bir işletme, çadır yeri kamp ücreti olarak ortalama 50 TL alıyor. Ayrıca yiyecek ve içecek imkanı da bulunuyor. Kamp alanının tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Saroz Kamp Alanı
Saroz Kamp Alanı

Kömür Limanı’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Kömür Limanı, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi yakınlarındaki Fındıklı’da bulunuyor. İstanbul’dan bölgeye gidecek olan Tekirdağ’ı geçtikten sonra Keşan’dan Gelibolu istikametine doğru gitmeliler. Ana yolu takip ederek Gelibolu’yu geçer geçmez tepelik bir alandaki Petrol Ofisi karşınıza geliyor. Petrolü yaklaşık 500 metre kadar geçtikten sonra sağa doğru keskin bir şekilde dönerek Fındıklı Köyü yoluna sapıyorsunuz. Fındıklı Köyü’ne vardıktan sonra düz gittiğiniz zaman yeşilliklerin arasından bütün güzelliği ile bölgeye ulaşıyorsunuz.

Çanakkale’deki en önemli tarihi nokta olan Çanakkale Şehitliği yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir