Denizli Pamukkale

Denizli’de gezilecek yerler arasında yer alan Pamukkale, ünü ülke sınırlarını aşmış olan doğal bir yerdir.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Pamukkale, Denizli’nin en önemli turizm merkezidir. Bölgeye yılda 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist gelmektedir.

Menderes Nehri Vadisi’nde bulunan Pamukkale, travertenleri ile ziyaretçi etkileyen bir yerdir. Kaplıca suyu nedeniyle çökeltilmiş tortullu kayaç olan travertenler, ziyaretçilere açıktır. Pamukkale Travertenlerinin görsel zengiliğinin yanı sıra kalp, romatizma, göz ve deri hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Bölgede 35 °C den 100 °C’ye kadar sıcaklıkları değişen 17 tane sıcak su kaynağı bulunmaktadır.

Binlerce yıllık bir süreçte oluşan travertenler, ziyaretçiler tarafından üzerinde gezinirken ve oynanırken kalsiyum karbonatlarının ezilmesine ve dağılmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle travertenlere verilen termal su, belirli bir kontrolden geçerek programlı bir şekilde verilmektedir. Ayrıca alt kısımlara ziyaretçi alınmamaktadır. Bu durum yapıyı korumak için önemlidir. Beyazlığın oluşumunda, hava şartları, ısı kaybı, akışın yayılımı ve süresi etkilidir. Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir.

Pamukkale Travertenleri
Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Hierapolis Antik Kenti

2700 metre uzunluğa, 600 metre genişliğe ve 160 metre yüksekliğe sahip olan beyaz bir kalenin üzerine inşa edilen Hierapolis Kenti, bölgede görülmesi gereken bir diğer noktadır.

Hierapolis bu antik kent, M.Ö. 190 yılında II. Eumenes tarafından kurulmuştur. M.Ö. 2. yüzyılda Roma egemenliğine giren Hierapolis Antik Kenti, altın dönemini bu zamanlarda yaşamıştır. Depremler sonucunda yıkılan şehir, Roma mimarisinin özelliklerini yansıtarak yeniden inşa edilmiştir. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philippus’un burada öldürülmesi ise şehre dini bir önem kazandırmıştır. Kent, M.S. 395 tarihinde Bizans’ın 1210 tarihinde ise Anadolu Selçukluları’nın egemenliği altına girmiştir.

Hierapolis Antik Kenti, tarih boyunca bölge yeraltı sularının iyileştirici etkisi nedeniyle sağlık merkezlerinden biri olarak anılmıştır. Bölgeye inşa edilen hamam, yolcuların şehre girmeden yıkanmaları için şehir dışına yapılmıştır.

Hierapolis Kenti’nde bulunan tiyatro, günümüze kadar oldukça sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Tiyatronun kapasitesi 9.500 kişidir. Burada hareketle Hierapolis şehrinin 95.000-100.000 arası bir nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca bu tiyatronun tasarımından yola çıkarak gladyatör dövüşlerinin de yapıldığı anlaşılmaktadır. Sahne altında yer alan çukurluk bölümle oturma sıraları arasında, seyircileri vahşi hayvanlardan korumak için yapılmış olan yarım metrelik fark vardır. Gladyatör dövüşlerinin olmadığı tiyatrolarda ise bu fark bulunmamakta, sıralar sahne düzeyinden başlamaktadır.

Hierapolis şehrinin giriş kapısına işlenmiş olan bir Medusa figürü bulunmaktadır. Bu figürün Tanrıça Medusa’dan korunmak için yaptırıldığı düşünülmektedir. Hierapolis Antik Şehri, Türkiye’deki Dünya Mirasları‘ndan bir tanesidir.

Pamukkale Hierapolis Antik Kenti

Pamukkale Giriş Ücreti Ne Kadar ? Hierapolis Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti’ne giriş ücret alınmaktadır. 110 TL karşılığında hem travertenleri hem de Roma döneminden kalan Antik Kent Hierapolis’i ziyaret edebilirsiniz. Antik Kent içerisinde yer alan Kleopatra havuzunda yüzmek için ise 110 TL daha ödemeniz gerekmektedir. Güncel giriş ücretlerine muze.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Pamukkale’ye Nasıl Gidilir ? Pamukkale Nerede ? Ulaşım

Denizli’den bölgeye gitmek için Denizli Otogarı’ndan kalkan Pamukkale minibüslerini kullanabilirsiniz. Bölge, Denizli şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Özel araç ile bölgeye ulaşmak için ise Denizli şehir merkezinden başlayan tabelaları takip ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehirdeki diğer turistik noktalara Denizli Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir