Bursa TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa’da gezilecek yerlerden birisi de tekerleğin at arabasından otomobile kadar gelişiminin sergilendiği Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’dir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından müze yapılmak üzere TOFAŞ Otomobil Fabrikası’na kiraya verdiği eski bir ipek fabrikasının (İpeker Fabrikası) restore edilmesi ile müze oluşturulmuştur. 1998 yılında başlayan başlayan restorasyon çalışmaları 2002 yılında sona ermiş ve Haziran 2002’de ziyarete açılmıştır.

Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi

Fabrikanın restorasyonu, Mimar Naim Arnas tarafından yapılmıştır. Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan müze, 30.000 metrekarelik bir alanın üzerine kurulmuştur. Çift beygirli Bursa at arabasından itibaren günümüz çağdaş araçlarına geçiş hikayesi, sergilenen eserlerle anlatılmaktadır. Müzenin en değerli eserlerinden biri ise 2600 yıllık savaş arabasıdır. Türkiye’nin çeşitli noktalarından toplanan kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası gibi pek çok farklı tür sergilenmektedir. Müze içerisinde Tofaş üretimi olan 8 otomobil de sergilenmektedir.

Müze içerisinde ilk olarak 1971 yılında üretilen Murat 124 sonrasında Murat 131, Tempra, Palio Go, Uno ve Tip adlı arabalar bulunuyor. Ayrıca müzede Doblo Malibu’yu, Michael Schumacher tarafından test sürücü yapılan Palio Kit Car adlı yarış arabasını, Tofaş’ın motor sporlarında kazandığı kupaları ve geçmiş yıllarda itfaiye aracı olarak kullanılan bir tulumbayı görmek mümkündür.

TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi’ne giriş için ziyaretçilerden giriş ücreti alınmıyor. Müzeye gelenler, ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde sergilenen bunlarla kalmıyor. Tarihi bir alanda bulunan müzenin içerisinde çeşitli yapılar da bulunuyor.

YouTube video

Eski Türk Evi: Müze bahçesinde bulunan ve 17.yüzyıl Geleneksel Türk Mimarisi’nin özelliklerini taşıyan 2008 yılında TOFAŞ tarafından restore edilerek Müze İdari Binası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Umurbey Hamamı: Döneminin önemli mimarilerinden birisi olan Umurbey Hamamı, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bahçesinde bulunmaktadır. Bu hamam 1430 tarihinde Umurbey tarafından yaptırılmıştır. Hamam, 20.yüzyılın başlarına kadar kullanılmıştır. Bu yapı, 2008 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır.

TOFAŞ Sanat Galerisi: Müze bahçesinde inşa edilen TOFAŞ Sanat Galerisi, 2008 yılında restore edilmiştir. Bu bina, çeşitli sanat sergilerinin yanı sıra kurumsal ve özel toplantılar için de kullanılmaktadır.

Fayton Kafe: Müze bahçesinde bulunan Fayton Kafe, müze gezisi sonrasında ziyaretçilerin dinlenip bir şeyler yiyip-içebilecekleri bir alan olarak düzenlenmiştir. 2010 senesinde restore edilen kafede kurumsal ve özel davetler de verilebilmektedir. Fayton Kafe, 09:00 ve 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Bursa’da bulunan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, haftanın 6 günü ziyaret edilebilmektedir. Müze, Pazartesi günleri kapalıdır. Anadolu Arabaları Müzesi’nin ziyaretçi giriş saati ise saat 10:00’da başlamaktadır ve 17:00’de bitmektedir.

Resmi bayramlarda ve dini bayramların ilk gününde müze ziyarete kapalıdır. Grup gezilerinde ise önceden randevu alınması gerekmektedir. Güncel ziyaret bilgileri için tofasanadoluarabalarimuzesi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Telefon Numarası: 0 224 329 39 41

YouTube video

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde Umurbey Mahallesi’ndeki Kapıcı Sokak üzerinde yer almaktadır.

Müzeye ulaşım için Setbaşı Kaşağı’ndan İpekçilik Caddesi’ne girdikten sonra bu caddenin sonlarında bulunan Çelebi Mehmet Lisesi’ne gelmeden sola dönüyorsunuz. Müze, Umurbey Camisi’nin hemen yan tarafında bulunuyor. Ayrıca müzenin ziyaretçilere ücretsiz otopark hizmeti de bulunuyor.

Şehirdeki gezilecek bütün turistik noktalar için Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum