Ayasofya Müzesi, İstanbul

İstanbul’da gezilecek yerler listesinden yer alan Ayasofya Müzesi, şehrin en çok ziyaretçi çeken turistik noktalarından bir tanesidir. Sanatı ve mimarlığı ile önemli bir yapı olan Ayasofya Müzesi, kimi kaynaklarca dünyanın 8.harikası olarak gösterilmektedir. Bu kaynakların dayanaklarından biri de Doğu Romalı Philon’dur. Philon, 6.yüzyılda Ayasofya‘yı dünyanın 8. harikası olarak nitelemiştir.

Ayasofya Tarihçesi

Ayasofya, yapıldığı tarihten sonra pek çok olaya şahit olmuştur. Ayasofya, bugünkü yerinde yapılan üçüncü yapıdır. İlk Ayasofya, Bizans’ın ilk İmparatoru olan I. Constantinus tarafından başlatılmıştır. Yapının açılışını 15 Şubat 360 tarihinde Constantinus’un oğlu Constantius II tarafından gerçekleştirilmiştir. İsmi ”Büyük Kilise” anlamını taşıyan Ayasofya Kilisesi’nin ilk yapısından günümüze ulaşan bir kalıntı bulunmamaktadır. 20 Haziran 404 tarihinde Konstantinopolis’te çıkan isyanların ardından ilk Ayasofya yakılmış ve çok büyük hasar almıştır.

Yapının büyük ölçede yıkılmasının ardından İmparator II. Theodosius, Ayasofya’nın bugün bulunduğu konuma yeniden bir kilise inşa edilmesi emrini vermiştir. İkinci Ayasofya Kilisesi, II. Theodosius döneminde 10 Ekim 415 tarihinde açılmıştır. İkinci Ayasofya Kilisesi, 13-14 Ocak 532 tarihlerinde Nika Ayaklanması olarak bilinen isyanlar sırasında yakılmıştır. 1935 senesinde yapının batı avlusunda yani bugünkü giriş kapısında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden A.M. Schneider tarafından gerçekleştirilen kazılarda, ikinci Ayasofya Kilisesi’ne ait pek çok kalıntı bulunmuştur. Bu kalıntılar, günümüzde Ayasofya’nın ana giriş kısmının hemen yan tarafında ve bahçede sergilenmektedir.

Üçüncü Ayasofya, yani günümüzdeki Ayasofya yine aynı bölgeye inşa edilmiştir. İmparator Justinianos tarafından yaptırılan yapı, daha öncekilerden daha farklı bir mimari anlayışa sahiptir. Son Ayasofya’nın yapımına 23 Şubat 532 tarihinde başlanmış ve 27 Aralık 537 tarihinde, yani 5 yıl 10 ay gibi bir sürede bitirilmiştir.

916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra camiye çevrilmiştir. Ayasofya, 482 yıl boyunca cami olarak kullanılmıştır. Osmanlı Devleti’nden sonra 1935 senesinde Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile Ayasofya, müzeye çevrilmiştir. Günümüzde halen müze olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Ayasofya Tarihi
Ayasofya Tarihi

Ayasofya Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Ayasofya Müzesi, Pazartesi günleri haricinde haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Ayasofya Müzesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın birinci gününde yarım gün ziyarete açıktırç

Ayasofya Müzesi’nde yazın ve kışın farklı saat tarifeleri uygulanmaktadır. Kış aylarında Ayasofya Müzesi 09:00’da ziyarete açılmaktadır. 16:00’da müzeye son giriş yapılmaktadır ve 17:00’da ziyaret bitmektedir. Yaz aylarında ise müze ziyareti yine 09:00’da başlamaktadır. Müzeye son giriş 18:00’da olmaktadır ve 19:00’da ziyaretler bitmektedir.

Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Ayasofya Müzesi’ne giriş için ziyaretçilerden 72 TL ücret alınmaktadır. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı kişiler, müzeye ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir. Müzeye girişte Müze Kart geçerlidir.

İstanbul’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Yerebatan Sarnıcı başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Bağcılar-Kabataş arasında sefer yapan tramvayı kullanarak Gülhane Durağı’nda veya Sultanahmet Durağı’nda inerek müzeye ulaşabilirsiniz. Eminönü otobüslerini kullanarak tramvaya aktarma yapabilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan Ayasofya’ya gitmek için Eminönü tarafından tramvaya binebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir