İstanbul Kariye Müzesi

İstanbul’da gezilecek yerlerden biri olan Kariye Müzesi, Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde bulunmaktadır. Bizans döneminin mimari özelliklerini taşıya Kariye, İstanbul’un fethinden sonra cami olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Kariye Müzesi adıyla ziyaretçilerini ağırlayan bir bölgedir.

Zamanında bir kaç yapının bir araya gelmesi sonucu bir kompleks oluşturan Kariye Müzesi, aradan geçen yıllarda yaşadığı yıpranmalar sonucunda günümüzde sadece ana binası ayakta olan tarihi bir yapıdır. Kariye, dışarıdan bakıldığında sade bir görünüme sahip olmasına karşın, içerisinde dünyanın en süslü kilise eserlerinden bazılarını barındırmaktadır.

6.yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip olan Kariye’nin İmparator Justinianus döneminde yaptırıldığı bilinmektedir. İnşasının ardından geçen 400 yüz yılda bir hayli tahrip olan yapı, 11.yüzyılda tekrar inşa edilmiştir. Bu inşanın ardından ise 4.Haçlı Seferleri esnasında büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Üçüncü inşanın yapılmasının ardından yapı, Osmanlı dönemine kadar korunmuştur.

Kariye, 1511 yılında Sultan II.Beyazıt’ın sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye tevdi edilmiştir. Bu dönemden sonra Kariye, ”Atik Ali Paşa Camii” ve ”Kariye Camii” olarak adlandırılmaya başlamıştır. Kiliseden camiye dönüşen yapının duvarlarındaki mozaik ve freskler sıva ile kaplanmıştır. Yapıya eklenen minare ve yapının güneydoğu köşesine eklenen mihrap dışında, mimari olarak bir değişiklik yaşanmamıştır.

20.yüzyılda kapanan Kariye, Amerika Bizans Enstitüsü’nün sponsorluğunda restore edilmiştir. Yapılan çalışmalarda camideki sıvaların altında bulunan freskler ve mozaikler, zarar görmeden çıkarılmıştır. 1956 yılında Kariye Müzesi adıyla ziyarete açılan yapı, günümüzde de halen ziyaret edilen önemli tarihi noktalardan bir tanesidir.

İstanbul’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Sultan Ahmet Camii başlıklı konudan okuyabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’da yine önce kilise sonra cami ve günümüzde müze olarak hizmet veren Ayasofya Müzesi‘ne göz atabilirsiniz.

İstanbul Kariye Müzesi
İstanbul Kariye Müzesi

Kariye Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Kariye, haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müze, Çarşamba günleri ziyarete kapalıdır. Kariye Müzesi’nde yaz ve kış sezonunda iki farklı ziyaret saati uygulaması vardır. Buna göre yaz döneminde Kariye Müzesi saat 09:00’da açılmakta ve 19:00’da ziyarete kapanmaktadır. Kış döneminde ise müze yine sabah 09:00’da ziyarete açılmaktadır fakat 16:30’da müze ziyaret saati bitmektedir.

Kariye’ye Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Kariye, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir turistik bölge olduğu için Müze Kart geçerlidir. Müze Kartı olmayan ziyaretçilerin ise giriş ücreti olarak 45 TL ödemeleri gerekmektedir.

Kariye Müzesi Telefon Numarası: 0 212 631 92 41

Kariye’ye Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kariye Müzesi, Fatih’in Edirnekapı bölümünde, Edirnekapı Kavşağı’na oldukça yakın bir konumdadır.

Metrobüs ile Kariye Müzesi’ne gitmek için Edirnekapı Durağı’na geldikten sonra buradan minibüsle yada Edirnekapı Suriçi durağından geçen otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu duraktan geçen hatlar şunlardır:

Hat No    Hat İsmi
41ST       Seyrantepe – Topkapı
522B       Yenidoğan-Topkapı
500A      Edirnekapı-Kadıköy
500T       Tuzla-Cevizlibağ
500L       Cevizlibağ-Levent
41AT       Ayazağaköyü-Davutpaşa Yıldız Teknik Üniversitesi
75M        Beyazıt – Mecidiyeköy
77MT      Mecidiyeköy-Edirnekapı-Taksim
93M        Zeytinburnu – Mecidiyeköy

Beşiktaş’tan Kariye’ye gitmek için 28, Taksim’den Kariye’ye gitmek için ise 87 numaralı otobüslere binebilirsiniz. Kariye’nin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki bütün turistik noktalar için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum