Ankara Kocatepe Camii

Ankara’nın pek çok noktasından görülen ve şehrin simgelerinden biri haline gelen Kocatepe Camii, Ankara’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Kızılay Meydanı’nın üst kısmındaki Kocatepe Semti’nde bulunan Kocatepe Camii, 1987 yılında ibadete açılmıştır ve günümüzde de aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir. Ankara’daki büyük cenaze törenleri, burada gerçekleştirilmektedir.

Kocatepe Camii Tarihçesi

Kocatepe Cami’nin inşaatına 1967 senesinde başlanmış ve 20 sene sonra 1987 yılında tamamlanabilmiştir. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan caminin 20 yıl gibi uzun bir sürede tamamlanmasının sebeplerinden biri de temel atıldıktan sonra gerçekleşen proje değişikliğidir.

Kocatepe Cami’nin yapımı için bir proje yarışması düzenlenmiştir. Düzenlenen yarışması Mimar Vedat Dalokay kazanmıştır ve bu projeye göre caminin temeli atılmıştır. Fakat yarışmayı kazanan bu proje, sonradan çok modern bulunmuş ve yapımından vazgeçilmiştir. Bu projenin yerine Hüsrev Tayla ve Fatih Uluengin’in hazırladığı projeye göre tekrar temel atılmıştır. Son proje, Mimar Sinan’ın mimari tarzını taklit ettiği gerekçesiyle eleştirilmiştir. Ayrıca Mimar Vedat Dalokay’ın hazırlamış olduğu cami projesi, bazı değişikliklerle Pakistan’da yer alan Faysal Camii için kullanılmıştır.

Uzun süre inşaat sırasında 1981 senesinde Kocatepe Cami’nin inşaatını ve mal varlığını Türkiye Diyanet Vakfı üstlenmiştir. Bu tarihten sonra çalışmalar hızlandırılmış ve dönemin Başbakanı Turgut Özel tarafından 1987 yılında ibadete açılmıştır.

Ankara Kocatepe Camii
Ankara Kocatepe Camii

Kocatepe Camii, günümüzde yaklaşık 4.500 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu büyük caminin alt tarafında konferans salonu, kütüphane, otopark, ticari işletmeler ve idari birimler yer almaktadır. Kocatepe Cami’nin alt kısmında zaman zaman çeşitli kültür-sanat etkinlikleri düzenlenmektedir.

Kocatepe Cami’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kocatepe Cami, Ankara’nın en merkezi noktası olan Kızılay Meydanı’nın üst tarafında yer alan Kocatepe Semti’nde bulunmaktadır. Kızılay’dan yaklaşık 10-15 dakikalık yürüme mesafesi kadar uzaklıktadır. Kocatepe Cami’nin tam önünden geçen bir metro hattı bulunmamaktadır. Bölgeye en yakın metro istasyonu, Kızılay’dır.

Kocatepe Cami’ne ulaşmak için bir diğer seçenek ise Kolej Metro İstasyonu’nda inerek buradan geçen Esat-Tunalı dolmuşlarını kullanmaktır. Esat-Tunalı dolmuşları ile Kocatepe Cami’ne yaklaşık 5-10 dakikalık bir yürüme mesafesinde inebilirsiniz. Caminin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ankara gezilecek yerler konumuzdan şehirdeki diğer turistik noktalar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir