İstanbul Sultan Ahmet Camii

İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alan en önemli noktalardan bir tanesi de Sultan Ahmet Camii’dir. Külliyesiyle beraber İstanbul’daki en büyük yapılardan biri olan Sultan Ahmet Camii, Padişah I.Ahmed tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır.

Mavi, yeşil ve beyaz renklerde 20.000’den fazla İznik çinisi ile bezenen Sultan Ahmet Camii’nin yarım kubbelerinin ve büyük kubbesinin iç kısmı mavi ağırlıklı kalem işlemeleriyle süslüdür. Bu nedenden dolayı Avrupalılar, Sultan Ahmet’e Mavi Camii (Blue Mosque) demektedir. Ayasofya’nın 1934 yılında müzeye dönüştürülmesinin İstanbul’un ana camisi, Sultan Ahmet olmuştur.

İbadethane bölümü 64 metreye 72 metre boyutlarında olan Sultan Ahmet Camii’nin merkezi kubbesinin yükseliği 43 metredir. Caminin iç kısmı, 200’den fazla renkli cam kullanılarak aydınlatılmıştır. Çevresindeki yapılarla beraber büyük bir külliye oluşturan Sultan Ahmet Camii, Türkiye’nin altı minareli ilk camisi olarak bilinmektedir.

İstanbul Sultan Ahmet Camii
İstanbul Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Cami’nin çevresi de oldukça turistiktir ve İstanbul’da gezilecek yerlerin bir kısmı bu bölgede yer almaktadır. Bu bölgeler hakkında yazılarımızı da okuyabilirsiniz: Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı.

Sultan Ahmet Camii Ziyaret Saatleri

Sultan Ahmet Cami, ibadet için sabah namazıyla beraber açılmakta ve yatsı namazına kadar sürmektedir. Sultan Ahmet Cami’ni gezmek için en ideal saatler, namaz saatleri dışındaki saatlerdir. Cami, özellikle Cuma Namazı esnasında çok kalabalık olmaktadır. Bu nedenle Cuma günleri, ziyaretler daha geç saatler için planlanmalıdır. Sultan Ahmet Cami’ne giriş, Türkiye’de bütün camilerde olduğu gibi ücretsizdir. Ziyaretlerinizi 08:00 ve 17:00 saatleri arasında yapabilirsiniz.

Sultan Ahmet Camii’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Sultan Ahmet Cami, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer almaktadır. İstanbul’un en turistik bölgesinde bulunan Sultan Ahmet Cami’ne özel araç ile gidecek olanlar, hem trafik hem de otopark sorununu göz önüne almalıdır.

Atatürk Havaalanı’ndan camiye gitmek için havalimanındaki metro hattını kullanarak son durak Aksaray’a varıyorsunuz. Aksaray’dan sonra Yusufpaşa İstasyonu’na aktarma yaparak Sultanahmet Durağı’na ulaşabilirsiniz.

Marmaray ile camiye gitmek için Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda iniyorsunuz. Buradan Cağaloğlu-Vilayet çıkışından İstanbul Valilik Binası’nın önüne çıkıyorsunuz. Kısa bir yürüyüş mesafesi ile camiye buradan ulaşabilirsiniz.

Tramvay kullanarak camiye gitmek için ise Kabataş Beyazıt-Zeytinburnu tarafından geliyorsan Sultan Ahmet Durağı’nda inmelisiniz. Caminin tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum