İstanbul Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alan en önemli tarihi yapılardan bir tanesidir.

İstanbul’un tarihsel yerlerden biri olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya’nın güneybatısında yer almaktadır. İstanbul’un en büyük sarnıcı olma özelliğini taşıyan Yerebatan, M.S. 532 yıllarında Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde yapılmıştır. Bölgenin asıl adı Bazilika Sarnıcı’dır. Büyük sarayın ve şehir halkının su ihtiyacını karşılama amacıyla yapılan Bazilika Sarnıcı, gizli bir mabedi anımsatmaktadır. Suyun içinden yükselen sütunlar, mimari konumları nedeniyle ziyaretçilere sayısız gibi görünmektedir. Bu gösterişli sarnıç, zamanla halk arasında ”Yerebatan Sarayı” olarak anılmaya başlanmıştır. Günümüzde bu turistik bölge; Yerebatan Sarayı veya Yerebatan Sarnıcı olarak bilinmekte ve İstanbul’un en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri olmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı’nın alanı 138 metre uzunluğa ve 65 metre genişliğe sahiptir. Manastır tonozları kullanılarak örtülen sarnıcın tavanı, tuğladan oluşmaktadır. Suyun içerisinde paralel bir şekilde uzanan sütunların sayısı 336’dır. Bu tarihi sütunlar, 12 sıra halinde dizilmiştir. Her bir sırada 28 adet sütun bulunmaktadır. Sarnıçta bulunan ışıklandırma ve suyun yansıması sonucunda sütunların sayısı olduğundan çok daha fazla şekilde hissedilmekte ve sonsuzluk duygusu yaratmaktadır.

Sarnıç, günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde III. Ahmet zamanında (M.1723) Mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. 19 yy.’ da ikinci büyük onarım Sultan II. Abdülhamit (1876-1909) zamanına isabet eder. Sarnıcın ortasına doğru kuzeydoğu duvarı önünde yer alan 8 sütun 1955-1960 yıllarında yapılan bir inşaat sırasında kırılma tehlikesine maruz kaldıklarından bunların her biri kalın bir beton tabaka içine alınarak dondurulmuş ve bu yüzden eski özelliklerini kaybetmişlerdir.

Sarnıç, zaman zaman onarım ve yenileme çalışmalarından geçirilmiştir. Günümüze gelen kadar yapıda dört kere restore çalışmaları yapılmıştır. İlk düzenleme, Padişah III. Ahmet döneminde yapılmıştır. Osmanlı döneminde ikinci restorasyon çalışması, II. Abdülhamit zamanında gerçekleşmiştir. Cumhuriyet döneminde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1987 ve 1994 yılları arasındaki çalışmaları, bölgenin turizme açılmasını sağlamıştır. Yapı restore edildikten sonra inşa edilen yol, ziyaretçilerin bölgeyi gezmelerine olanak tanımıştır. Yerebatan Sarayı, günümüzde sadece gezilecek yerler arasında bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda farklı kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Yerebatan Sarnıcı
İstanbul Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Medusa Başı Heykeli

Medusa, Yunan Mitolojisinde yeraltında yaşayan üç Gorgona’dan bir tanesidir. Üç kız kardeş arasından Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. Bu nedenle Medusa figürleri Yunan eserlerinde ve bunlardan etkilenen Bizans eserlerinde rastlanan bir durumdur. Anadolu’da da pek çok örneği olan Medusa heykellerinden bazıları Pamukkale Hierapolis Antik Kenti ve Didim Apollon Tapınağı gibi tarihi yerlerde bulunmaktadır.

Yerebatan Sarayı’nda en çok ilgi çeken kısım, iki Medusa Başı’dır. Roma Dönemi heykel sanatı eserlerinden olan heykeller, Yerebatan Sarnıcı hakkında efsaneler oluşturmuştur.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Yerebatan Sarnıcı Müzesi, haftanın her günü ziyarete açıktır. Müzede yaz saati ve kış saati olmak üzere iki farklı ziyaret saati uygulanmaktadır. Dini bayramların birinci günü ve 1 Ocak tarihlerinde, Yerebatan Sarnıcı saat 13:00’de ziyarete açılmaktadır.

Yaz saati uygulamasında müzenin ziyaret saati 09:00’da başlamakta ve 18:30’da sona ermektedir. Kış saati uygulamasında ise müze yine 09:00’da ziyarete açılmakta ve 17:30’da ziyarete kapanmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Yerebatan Sarnıcı Müzesi, Kültür Bakanlığı’na bağlı olmadığı için Müze Kart geçmemektedir. Müzeyi ziyaret edeceklerin öğrenci bileti 5 TL, tam bilet için ise 15 TL ödemeleri gerekmektedir. T.C. vatandaşı olmayan yabancılar için belirlenen bilet fiyatı ise 30 TL’dir.

*Müzenin işletmesi, Kültür Bakanlığı’ndan İBB Kültür A.Ş.’ye geçmiştir.

İstanbul Yerebatan Sarayı
İstanbul Yerebatan Sarayı

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en önemli turistik noktaları olan Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı gibi noktaların hemen yanında yer almaktadır. İstanbul’un Fatih semtinde bulunan sarnıca gitmek için tramvay hattını kullanarak Sultanahmet Durağı’nda inebilirsiniz. İndikten sonra ise hat boyunca yürüyüp, soldaki otelleri ve sağdaki camiyi geçtikten sonra küçük bir parkın içinden geçerek Yerebatan Sarnıcı’nın giriş kapısına ulaşabilirsiniz. Sarnıcın tam konumuna Google Maps linkinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki diğer turistik noktalara İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir