Alanya Kalesi

Antalya’da gezilecek yerler arasında en çok ilgi gören yerlerden biri de Alanya’dır. Alanya denince akla gelen ilk turistik yerlerden olan Alanya Kalesi’ni bu yazımızda tanıtacağız. Alanya’nın simgelerinden biri olan kalenin sur uzunluğu, 6,5 kilometreye kadar ulaşmaktadır. Deniz kenarında yer alan kale, Alanya’da gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer almaktadır.

Halen yerleşimin devam ettiği Alanya Kalesi’nin içerisinde ahşap evler bulunmaktadır. Bölgenin turizm potansiyelinin hızla artmasıyla beraber, yöre halkı bu ahşap evlerin önüne yine tarihe uygun olarak tahta tezgahlar koymaktadır. Bu tezgahlarda el işi ipek dokuma, pamuklu dokuma, boyalı su kabakları ve çeşitli hediyelik eşyalar satılmaktadır. Yine kaleye giden yolun üzerinde bir çok kafe ve restoran bulunmaktadır. Ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için taşıt trafiğine kapatılan kaleye, yürüyerek 1 saat gibi bir sürede çıkmak mümkündür.

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi

Alanya Kalesi Tarihi

Tarihi Alanya Yarımadası üzerinde kurulan yerleşim, Helenistik döneme kadar uzanmaktadır. Oldukça eski bir tarihe sahip olan kale ve çevresindeki tarihi doku, Selçuklu dönemine aittir. Kalenin M.Ö. 2.yüzyılda Korakesion adıyla kurulduğu bilinmektedir. Romalı korsan Tryhos’un savaşçılarının inşa ettiği Alanya Kalesi, Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. Ardından Selçuk Sultanı I.Alaeddin Keykubad, 1221 senesinde bölgeyi fethetmiştir. Bölge hakimiyeti; Karamanoğlluları, Memlükler ve Osmanlı himayesinde devam etmiştir.

Alanya Kalesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Kale, Türkiye’nin en büyük turizm geliri sağlayan ilçelerinden biri olan Alanya’da olduğu için her gün ziyarete açıktır. Kalenin kış ve yaz döneminde iki farklı ziyaretçi saati uygulaması vardır. İlkbahar ve yaz döneminde 09:00 – 19:30 saatleri arasında ziyaret edilen kale, sonbahar ve kış döneminde ise 08:30 ve 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi

Alanya Kalesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Kaleye giriş için ücret alınmaktadır. Kale giriş ücreti, kişi başı 40 TL’dir. Kalenin idaresi, Kültür Bakanlığı’na ait olduğu için Müze Kart geçerlidir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Alanya Kalesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kale ve Antalya şehir merkezi arasında 140 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Alanya – İstanbul arası 850 kilometre ve Alanya – Ankara arası 526 kilometredir. Antalya’dan Alanya ilçesine özellikle yaz mevsiminde oldukça sık otobüs kalkmaktadır. Bu otobüsleri kullanarak kolayca Alanya’ya varabilirsiniz. Alanya ilçesinin merkezinde yer alan kaleye yaklaşık 1 saat yürüme ile çıkabilirsiniz. Kale, taşıt trafiğine açık olduğu için bölgede sefer yapan minibüsleri veya taksileri de tercih edebilirsiniz.

İlçedeki turistik noktaları öğrenmek için Alanya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir