Konya Çatalhöyük

Konya’da gezilecek yerlerden biri olan Konya Çatalhöyük, binlerce yıllık bir tarihi içinde barından görülmesi gereken bir yerdir. M.Ö. 7400 yılına kadar uzanan Çatalhöyük, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olmasının yanı sıra ilk tarımcı toplulukları da barındıran bir yerdir. Kültür-tarih gezileri yapmayı sevenler, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilen Çatalhöyük’ü görmeliler.

James Mellaart tarafından 1958 yılında keşfedilen bu tarihi yerleşim merkezindeki ilk kazılar; 1961-1963 ve 1965 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Bu kazılarından 1993 yılında tekrar başlayan çalışmalar, günümüzde de devam etmektedir. 2018 yılına kadar devam etmesi planlanan kazı çalışmaları, Cambridge Üniversitesi’nden Ian Hodder tarafından yönetilmektedir. Kazı çalışmalarında İngiltere, Türkiye, Yunanistan ve Amerika’dan karma bir ekip çalışmaktadır.

Çatalhöyük yerleşim yeri, Doğu ve Batı olarak iki ayrı kısımda incelenmektedir. Doğu Çatalhöyük kazılarında M.Ö. 7400 ve 6200 yıllarını kapsayan 18 neolitik yerleşim katmanı tespit edilmiştir. Batı Çatalhöyük kazılarında ise elde edilen çanak çömlek buluntularına göre Erken Kalkolitik döneme ait eşyalar tespit edilmiştir.

Konya Çatalhöyük
Konya Çatalhöyük

Konya Çatalhöyük Giriş Ücreti Ne Kadar ?

İlk zamanlarda ücretsiz olan Çatalhöyük girişi, bir dönem 2 TL olarak fiyatlandırılmıştı. Daha sonra çalışmaların devam etmesi de göz önüne alınarak, Çatalhöyük’e giriş tekrar ücretsiz yapılmıştır. Kazı alanlarına gezerken size eşlik edecek olan rehber ile birlikte, bilgi alarak gezmeniz mümkündür. Konya Çatalhöyük güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çatalhöyük’e Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Özel araç ile Konya’dan Çatalhöyük’e gitmek için Konya-Karaman karayolunu kullanabilirsiniz. Konya-Karaman yolunun 30. kilometresinde bulunan İçeri Çumra’dan Çatalhöyük tabelasına saparak 45 kilometre kadar gittikten sonra Çumra ilçesine ulaşılır. Çumra ilçesinde bulunan tabelaları takip ederek kazı alanına ulaşılabilir. Özel araba ile gidecek olanlar için diğer bir yol ise Saraçoğlu Mahallesi’nde devam edip; Erler Köyü ve Abditolu Köyü’nden geçildikten sonra Küçükköy’e ulaşılır ve 5 kilometre sonra kazı alanına ulaşılır.

Konya’nın en turistik noktası hakkında bilgi almak için Mevlana Türbesi ve Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir