LikyaYoluBilgileri

Likya Yolu Gerekli Bilgiler

Likya Yolu’nda yürüyüşe çıkmadan önce Likya Yolu gerekli bilgiler yazısını okumak sizin için yararlı olacaktır. Bu sayede hem yürüyüş öncesinde bilgi sahibi olabilir hem de daha sağlıklı bir trekking gerçekleştirebilirsiniz.

Likya Yolu hakkında bilinmesi gereken, önemli bilgileri bu yazımızda maddeler halinde özetleyeceğiz. Burada yer alan Likya yolu gerekli bilgiler güncel olarak derlense de istisnai durumlarda değişiklik olabilmektedir. Alt kısımdan sizin için derlediğimiz Likya yolu gerekli bilgilerini okuyabilirsiniz:

Likya Yolu Gerekli Bilgiler

Genel Bilgi: Likya Yolu, Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan ve 1999 yılında Kate Clow tarafından yapılan çalışmalarla turizme kazandırılan Türkiye’nin ilk işaretli doğa yürüyüşü parkurudur.

İşaretler: Likya Yolu boyunca yürüyüşçüler için hazırlanan kırmızı-beyaz çizgiler, yolu kaybetmenizi önlüyor. Eğer bir noktada kaybolursanız, geri dönüp son gördüğünüz çizgili bölgeye geri dönün. Bazen işaretler silinmiş yada önüne bitki-böcek gelmiş olabiliyor. Bu nedenle işaretleri dikkatli takip etmelisiniz.

Grup Sırası: Likya Yolu’nda bir grup ile ilerleyecekseniz, sıralama yaparken yorulanları veya güçsüzleri ortaya yerleştirmek en doğrusudur. Tecrübeli veya dayanıklı olanları en önden ve en arkadan gruba eşlik etmeleri grup sırası açısından tercih edilmelidir. Bu sayede grubu kollamak ve belirli bir düzende yürümek daha kolay olacaktır.

Rota Planlaması: Likya Yolu, tek bir seferde tamamlanmak için oldukça uzun bir yoldur ve fazla zaman gerektirmektedir. Yolun tamamını yürüyerek bitirmek çok zordur. Bu nedenle bazı noktalarda yol ile yakın yerlerde otostop çekerek ilerleyebilirsiniz. Diğer bir tercih ise Likya Yolu parkurlarına göz atarak kendiniz için gidebileceğiniz yere kadar, güzel yerleri kapsayan bir rota oluşturmaktadır. Yürüyüş öncesinde ne yapmak istediğinize karar vermek, en sağlıklı yöntemlerden biridir. Antalya tarafından Likya yolu başlangıcı için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Yürüyüş Sırasında: Genel olarak trekking yapmadan önce antrenmanlı olmak, her zaman için yürüşçüye avantaj sağlar. Bu nedenle eğer imkanınız varsa, Likya Yolu’nda yürümeden önce yürüme konusunda ufak alıştırmalar yapmanızı öneririz. Yürüyüş başlangıcında yavaş hareketlerle vücudun yürüyüşe uyum sağlamasına imkan verebilirsiniz. Ani hızlanmalar ve yavaşlamalar vücudu yoracağı için yürüyüşünüzü belli bir tempoda sürdürmeye özen göstermelisiniz. Mola sıklıkları ve zamanları kısa tutulmalıdır. Bu sayede vücudun soğuması engellenebilir. Aynı şekilde yemek molaları da uzun ve sık olmamalıdır. Yürüyüş sırasında ve molalarda sıvı tüketimi yapılmalıdır. Vücudun kaybettiği su oranını, olabildiğince dengede tutmak gerekir.

Kamp Yerleri: Likya Yolu üzerinde bulunan pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Veya bu bölgede bolca bulunan konaklama işletmelerinin yanına uygun fiyatlara çadır kurabilirsiniz. Genellikle yürüyüşçüler, çadır kurmak için yol kenarlarındaki uygun alanları tercih etmektedir. Böylelikle daha hesaplı bir yürüyüş yapmanız mümkündür.

Kamp yeri seçerken, önceden çadır kurulan yerleri kestirip bu bölgeleri kullanabilirsiniz. Bu sayede doğaya daha az zarar vermiş olursunuz. Yürüyüş öncesinde, Likya gezi rehberlerinden çadır kurulan yerler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Su kaynağına yakın bir yere çadır kurmanız, daha mantıklı olacaktır. Ama su kaynağına yakın bir yer tercih ederken ortalama 100 metre kadar bir mesafe bırakmalısınız. Bu sayede hem suyu kullanan hayvanları rahatsız etmemiş olursanız hem de su kaynağının kirlenmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Çadır kurarken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de korunaklı yerlerdir. Rüzgar yönünü tahmin ederek çadırınızı rüzgarı en az alacak bir konuma ve ağaçların arası gibi yağmurdan korunacak yerlere kurabilirsiniz. Ayrıca çadırı kuracağınız zemini temizlemek ve bir örtü veya mat sermek; hem daha rahat etmenizi hem de çadırın ömrünün uzun olmasını sağlayacaktır.

Malzemeler: Likya Yolu’nda yürüyüşe çıkmadan önce yanınıza alacağınız malzemeler son derece önemlidir. Hem gereksiz ağırlıklardan kaçınmak hem de işinize yarayabilecek bütün malzemeleri götürmek için seçiminizi iyi yapmalısınız. Bunun için özel olarak hazırladığımız Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler başlıklı yazımızdan detayları öğrenebilirsiniz.

Likya Yolu’na çıkmadan önce Likya Yürüyüş Yolu başlıklı yazımızı da göz atmanızı öneririz.

Likya Yolu Gerekli Bilgiler
Likya Yolu Gerekli Bilgiler

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir