Samsun Amisos Tepesi

Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olan Samsun’da gezilecek onlarca yerden biri de Amisos Tepesi’dir. Tepe, hem doğal güzellikleri hem manzarası hem tarihi kalıntıları hem de Amisos Cafe’nin güzel yöresel yemekleri ile Samsun’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir.

Samsun şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan tepe, Samsun’un en ünlü iki parkından biri olan Batıpark’ın hemen üzerinde yer almaktadır ve oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. Eski adı Baruthane Tepesi olan bölge, 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilerek sit alanı haline getirilmiştir. Tepede bulunan tümülüslerdeki mezar odaları, M.Ö. 3.yüzyıla ait kalıntıları içermektedir. Amisos Tepesi, korunmaya alınmadan önce defineciler tarafından tahrip edilmiştir. Bu nedenle bölgedeki tarihi yapıların bazı kısımları hasarlı haldedir.

Samsun Amisos Tepesi Tarihi

Tepede yapılan kazılar, oldukça geç bir dönemde başlamıştır. 2004-2005 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Helenistik Dönem’e ait olduğu belirlenen ve Pontus Krallığı’nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen mezar odası tespit edilmiştir. Yine bu çalışmalar sırasında Amisos Hazinesi adı verilen bazı gömüler bulunmuştur. Bölgede çıkartılan gömüler, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bölgedeki kazı çalışmaları 2008 yılında tamamlanmıştır. Çalışmaların ardından tepede çeşitli düzenlemeler yapılmış ve Amisos Tepesi adıyla turizme kazandırılmıştır.

Amisos Tepesi Kuzey Tümülüsü

Tepenin kuzey yamacında bulunan tümülüs, Kuzey Tümülüsü adıyla anılmaktadır. 8 metre yüksekliğe ve 3 metre çapa sahip olan tepenin alt kısmındaki bölge, arka arkaya sıralanan üç adet mezar odasından oluşmaktadır. Doğu-batı ekseninde uzanan tümülüs; 18 metre uzunluğa, 2,25 metre genişliğe ve 2,5 metre yüksekliğe sahiptir. Tümülüsün oda duvarları, sıvasızdır ve yalancı sütunlar ile süslenmiştir.

Amisos Tepesi Güney Tümülüsü

Tepede yer alan diğer tümülüs, 15 metre yüksekliğinde ve 40 metre çapındaki yığma tepenin alt kısmındaki iki odalı bir mezar yapısından oluşmaktadır. Doğu-batı yönünde uzanan Güney Tümülüsü; 6 metre uzunluğa, 2,5 metre genişliğe ve 3 metre yüksekliğe sahiptir. Tümülüsün altındaki oda duvarları, tabanı ve tavanı 3 metre kalınlığa sahip krem renkli sıva ile kaplıdır.

Amisos Tepesi Tümülüs Mezarlar
Amisos Tepesi Tümülüs Mezarlar

Amisos Cafe & Restaurant

Amisos Tepesi’nde, tepe ile aynı ismi taşıyan ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen bir kafe-restoran bulunmaktadır. Samsun şehrinin yöresel lezzetlerinden olan Samsun Pidesi’ni yemek için tercih edilen yerlerden biri olan Amisos Cafe, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olmaktadır. Pide çeşitleri başta olmak üzere kahvaltı ve çeşitli ızgara yemekleri de menü içerisinde tercih edilenler arasındadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Amisos Cafe Restoran’da menü fiyatları genel olarak uygundur. Kafe özellikle kalabalık günlerde servis açısından eleştirilmektedir. Bu nedenle geç gelen servislere karşı hazırlıklı olmanızı öneriyoruz.

Amisos Cafe & Restoran Telefon Numarası: 0 362 445 06 54

Amisos Tepesi Teleferik

Tepeye araba ile ulaşım imkanı bulunsa da buraya gitmek için tercih edilen ilk seçenek, teleferiktir. Batıpark’tan kalkan gidiş-dönüş tek hatlı teleferik ile kısa süren bir manzara eşliğinde tepeye çıkmanızı sağlamaktadır. Yine Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen teleferik fiyatı, 1 TL’dir.

Ayrıca tepenin hemen alt kısmında bulunan ve tepeden rahatça görülebilen Amazon Adası, bölgede gezebileceğiniz bir diğer turistik noktadır. Burası ile ilgili bilgilere, Amazon Adası başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Samsun Amisos Tepesi
Samsun Amisos Tepesi

Amisos Tepesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Amisos Tepesi, Samsun’un merkez ilçesi olan İlkadım sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezi ile Atakum ilçesi arasındaki Baruthane Mahallesi’nde bulunantepeye otobüsle, minibüsle, tramvayla ve özel araç ile ulaşmak mümkündür. Tramvay ve diğer toplu taşıma araçlarını kullananların Atakum istikametine doğru giderken Batıpark kısmında, Baruthane Tramvay İstasyonu’nda inmeleri gerekmektedir. Durakta indikten sonra ise Batıpark’ın içinde bulunan teleferik istasyonundan kısa sürede tepeye çıkmak mümkündür. Tepenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Samsun Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum