Saklıkent Kanyonu, Fethiye

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Saklıkent Kanyonu, bölgenin ilgi gören turistik yerlerinden biridir. Muğla’nın Antalya sınırına yakın bir konumdaki Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay üzerinde bulunan Saklıkent, yıllık ortalama 300 bin turisti misafir etmektedir.

18 kilometre uzunluğa ve 200 metre kadar genişliğe sahip olan kanyonun en dar bölümü, 2 metre genişliğindedir. Aynı zamanda milli park olan ve Fethiye ile Kaş ilçelerinin bazı köylerini kapsayan alan, Saklıkent Milli Parkı olarak adlandırılmaktadır.

Yakın bir zamana dayanan kanyonun keşfinin, bölgede çobanlık yapan birinin keçilerinin buraya kaçması ve çobanın keçinin peşinden giderek bölgeyi bulması ile gerçekleştiği anlatılmaktadır. Gördüğü bölgeyi köylülere anlatması sonucunda civar köylere de yayılan ün, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Saklıkent Kanyonu ile çevresini milli park ilan etmesi ve özel işletmelerin desteği ile kanyonun bugünkü halini almasını sağlamıştır. 6 Haziran 1996 tarihli resmi gazetede, Saklıkent ve çevresini kapsayan bölge, Saklıkent Milli Parkı ilan edilmiştir. Saklıkent Milli Parkı, 12.390 hektar genişliğindeki alanı kapsamaktadır. Bu alan içerisinde maki, kızılçam, karaçam ve sedir gibi bitki toplulukları yer almaktadır.

Fethiye Saklıkent Kanyonu Videosu

Saklıkent Kanyonu’nun giriş kısmında şiddetli akan bir çay bulunmaktadır. Bu suyun içinden geçmek oldukça zor olduğu için, giriş kısmına inşa edilen 200 metre uzunluğundaki köprü kullanılmaktadır. Demir çubuklar kullanılarak inşa edilen bu köprüden geçtikten sonra kanyonun ikinci giriş kısmına ulaşıyorsunuz. Bu bölümde karstik kaynaklardan akan soğuk suyu geçerek kanyonun iç bölümlerine doğru yürüyüş yapabiliyorsunuz. Kanyonda yürüyüş yapmak için sonbahar ayları, en doğru tercihtir. Özellikle ilkbahar aylarında zaman zaman taşkınlar ve sel tehlikesi bulunduğu için bu dönemler tercih edilmemelidir.

Fethiye Saklıkent Kanyonu
Fethiye Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu’nda Neler Yapılır? Aktiviteler

Saklıkent Kanyonu’na gelen hemen hemen herkesin ilk yaptığı şey, kanyon içerisinde doğa yürüyüşüdür. Soğuk kaynak suyunu geçmeden ve kanyona girmeden önce, plastik terlik veya plastik ayakkabı gibi materyalleri temin etmeniz size oldukça büyük kolaylık sağlayacaktır. Sarp kayalıklarla, ağaçlarla ve kaynak sularıyla dolu bu kanyonda, keyifli bir doğa yürüyüşü sizleri beklemektedir.

Kanyonun giriş noktasına gelmeden önce karşınıza çıkan rafting dükkanları, bölgede rafting yapabilmeniz için malzemeleri alabileceğiniz uygun yerlerdir. Macera meraklıları için kanyonda rafting aktivitesi iyi bir seçenektir.

Saklıkent Kanyonu’na gelmişken bölgedeki yeme-içme yerlerine de uğramanızı öneriyoruz. Suyun kenarına kurulan kafelerin özel oturma alanları, doğanın sakinliği içerisinde yemek yemenize ve bir şeyler içmenize olanak sağlıyor. Bölgedeki kafelerde kişibaşı 20 TL ile 50 TL arasına yemek yemeniz mümkündür.

Fethiye Saklıkent
Fethiye Saklıkent

Saklıkent Kanyonu’na Giriş Ne Kadar ? Giriş Ücreti

Saklıkent Milli Parkı ve kanyona giriş için ücret ödemek gerekmektedir. Saklıkent’e giriş için ödenmesi gereken ücret, kişi başı 10 TL’dir. Öğrenciler ise 5 TL’ye giriş yapabilmektedir. Ayrıca kanyon yürüyüşüne çıkmadan önce alabileceğiniz plastik terlikler için ortalama 40-50 TL satın alma ücreti, 20-30 TL ise kiralama ücreti alınmaktadır.

Saklıkent Kanyonu’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Saklıkent Kanyonu, Fethiye ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kayadibi Köyü’nün yakınlarında bulunan Saklıkent, Fethiye’den yaklaşık 1 saat süren bir yolculuk süresine sahiptir.

Fethiye’den Saklıkent’e gitmek için Fethiye Otogarı’nın önünden kalkan Saklıkent dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca Fethiye veya çevre ilçelerde bulunan turizm acentalarının düzenlediği turlar bulunmaktadır. Ortalama 200-500 TL arası ücret ödeyerek tur ile Saklıkent’i gezebilirsiniz. Kanyonun tam konumuza Google Maps linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki diğer turistik noktalar için Ölüdeniz’de Ne Yapılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir