Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan ve Ankara’nın gezilecek yerlerinden biri olan Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyaret edilen bir yerdir. Özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde savaşın yönetildiği yer olmakla öne çıkan 1.Meclis Binası, cumhuriyetin ilk yönetim merkezi olma özelliğine de sahiptir.

Günümüze kadar restorasyonlardan geçerek iyi bir şekilde muhafaza edilen Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak geniş bir koleksiyonu bünyesinde barındırmaktadır. Lozan Antlaşması ve Sevr Antlaşmasına dair belgeler, müze koleksiyonunun bazı parçalarıdır. Devlet büyüklerine verilen çeşitli hediyeler, dönemin durumunu anlatan yazışma ve haberleşme araçları, eskiden mecliste bulunan materyaller, müzede ziyaretçilere sergilenmektedir.

Osmanlı Mimarisi ve Geleneksel Türk Mimarisi izleri taşıyan iki katlı meclis binasının duvarları, Ankara taşı (Andezit) kullanılarak yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşıyan ve ziyaretçilere o günlere götüren müzede tutanaklar, telgraflar, Mustafa Kemal imzalı yazışmalar ve pek çok ilgi çekici eser sergilenmektedir.

Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi
Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi

1. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası Tarihi

1.Meclis Binası’nın yapımına 1915 yılında başlanmıştır. İlk olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kulüp binası olarak tasarlanan yapının planı, evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmıştır. Yapının inşasına kolordunun askeri mimarı olan Hasip Bey eşlik etmiştir.

1920 ve 1924 yılları arasında TBMM’nin faaliyetlerinin yürüttüğü bina, 23 Nisan 1920’de meclisin bu binada toplanma kararı almasının ardından henüz bitirilmemiş olmasına rağmen milletin katkısıyla kısa sürede tamamlanmıştır.

15 Ekim 1924 tarihine kadar meclis olarak kullanılan yapı daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak kullanılmıştır. 1952 yılında Maarif Velaketi’ne devredilen bina, 1957 yılında müze olarak kullanılması için düzenlenmiştir. 1.Meclis Binası, 23 Nisan 1961 tarihinde ”Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Atatürk’ün doğumunun 100.yılı kapsamında, 1981 yılında restorasyon çalışmaları yapmıştır ve bina, ”Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla tekrar ziyarete açılmıştır.

1.TBMM Tarihi
Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi

Eski Meclis Binası Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

1.TBMM Binası’nda bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü ziyaret edilebilmektedir. Müze binası, saat 09:00’da ziyarete açılmaktadır ve 17:30’da ziyaret saati bitmektedir.

Eski Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

1.TBMM Binası veya Kurtuluş Savaşı Müzesi, tüm halkın görebilmesi için sembolik bir ücret ile ziyaret edilebilmektedir. Eski meclis binasına giriş ücreti, 1 TL’dir.

Eski Meclis Binası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Eski Meclis Binası, Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus semtinde yer almaktadır. 1.TBMM Binası’na dolmuş, otobüs ve metro hattıyla ulaşım sağlamak mümkündür. Ankara Metrosu’nu kullanarak Eski Meclis’e gitmek isteyenler, Ulus Metro Durağı’nda indikten sonra yaklaşık 3-5 dakikalık mesafedeki müzeye kolayca ulaşabilirler. Ulus’a giden otobüs ve minibüslerin hemen hemen hepsi meclisin yakınından geçmektedir.

1.TBMM Müzesi Binası Adresi: Doğanbey Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı No: 14.

1.TBMM Binası Telefon Numarası: 0 312 310 71 40

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum