İzmir Kuş Cenneti

İzmir’de gezilecek yerlerden biri olan İzmir Kuş Cenneti, Çiğli ilçesindeki Çamaltı Tuzlası’nda yer almaktadır. Doğal bir alan olan İzmir Kuş Cenneti, Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. 1982 yılında Su Kuşları Koruma ve Üreme Sahası ilan edilen Kuş Cenneti, 1985 yılında birinci derecede doğal sit alanı olarak belirlenmiştir. Kuş Cenneti’ nde ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikleti bulunmaktadır.

İzmir Kuş Cenneti
İzmir Kuş Cenneti

İzmir’de bulunan Kuş Cenneti, 8.000 hektarlık alanı kaplamaktadır. Bölgede 200’den fazla kuş türü yaşamaktadır. Bu kuş türlerinden bazıları; tepeli pelikan, pembe kanatlı flamingo, yalı çapkını, gri ve siyah leylekler. Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan bölge, her yıl ortalama 50.000 civarında kuş tarafında ziyaret edilmekte ve bir çok kuşun göç rotası üzerinde bulunmaktadır.

Gediz Deltası’nda bulunan Kuş Cenneti, özellikle sukuşları açısından önemli sulak alanların korunmasına yönelik bir sözleşme olan Ramsar alanlarından biridir. Gediz Deltası’nın 14.900 hektarlık alanı, sözleşmeye dahil edilmiştir ve bu alan Kuş Cenneti’ni de kapsamaktadır. Çamaltı Tuzlası, Gediz’in Orta Gediz Deltası olarak isimlendirilen bölümünde yer almaktadır. Tuzcul ekosisteme bağlı olan flamingolar, bu bölgenin popüler hale gelmesinde önemli bir etkendir.

İzmir Kuş Cenneti
İzmir Kuş Cenneti

İzmir Kuş Cenneti’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

İzmir Kuş Cenneti, İzmir il merkezine ortalama 40 kilometre uzaklıktadır. İzmir Kuş Cenneti’ne arabayla gitmek için Karşıyaka’dan sahil yolunu takip ederek Mavişehir’e, daha sonra Kipa’ya doğru ilerlemeniz gerekmektedir. Çiğli’den geliyorsanız, Çiğli Organize Sanayii Bölgesi kavşağından Kipa’ya dönmeniz gerekmektedir. Kipa’ya vardıktan sonra Tuzla İşletmeleri yönüne doğru gitmelisiniz. Yol boyunca karşınıza çıkan Kuş Cenneti tabelaları, sizleri Kuş Cenneti’ne ulaştıracaktır.

Otobüsle Kuş Cenneti’ne gitmek için 120-121 numaralı otobüslerle Mavişehir’e gitmelisiniz. Bu otobüsler Konak-Mavişehir arasında çalışmaktadır. Çiğli İstasyon mevkiinden kalkan Sasalı Beldesi otobüslerini kullanarak Tuzla İşletmeleri’ne kadar gidebilirsiniz. Mavişehir Blokları civarında Gediz Deltası’nın güney kesimini izleyebilirsiniz.

Şehirdeki tüm turistik yerleri öğrenmek için İzmir Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum