YeC59FilYolProjesi

Karadeniz Yeşil Yol Projesi Nedir ?

Son günlerde medyada sıkça yer alan Karadeniz Yeşil Yol Projesi nedir ? Yeşil Yol Projesi neden eleştiriliyor ? Nerede Yeşil Yol Projesi yapılmak isteniyor ? Yeşil Yol Projesi’nin güzergahı nasıl ? Yeşil Yol Projesi nereleri kapsıyor ? Yeşil Yol olayları gündeme taşındığından bu yana, herkesin aklına bir çok soru geliyor. Bu yazımızda sorularınızın yanıt bulmasını sağlamaya çalıştık.

Karadeniz Yeşil Yol Projesi Nedir ?

Yeşil Yol Projesi, 2012 yılında kurulan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından yürütülen bir projedir. Projenin amacı, Samsun’dan başlayarak Artvin’e kadar uzanan ve bu şehirler arasındaki yayları birbirine bağlayan bir yol yapmaktır. Yeşil yol güzergahı; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane illerini kapsıyor. Toplamda 2.600 kilometrelik bir karayolu içeren Yeşil Yol Projesi’nin 1.000 kilometrelik bölümünü mevcut yollar oluşturuyor.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce; “Biz hep yolların kenarlarından kenarlarından alıyoruz. Mevcut yolları iyileştiriyoruz. 1100 km kaldı, onu yapmaya çalışıyoruz. Biz Yeşil Yol’da yeni yollar açmıyoruz. Mevcut yolların izini sürüyoruz, iyileştiriyoruz. Bazı yerlerde yol yok ama patika var. O da bir izdir onu takip ediyoruz. Sıfırdan ham yol geçmiyoruz. Ormanı keserek yaptığımız bir yolumuz yok bizim. Bazen öyle yollarımız var ki yaylalar arası birbirine bağlanması gerekirken, 15-20 ya da bilemediniz 50 metrelik mesafe var o yolu açıyoruz. O açtığımız da yeni yol açıyoruz manâsına gelmez. Patika bir yol güzergâhıdır. İki metre genişliğindeki yol da bir güzergâhtır. Yaylanın ortasından yol açmıyoruz. İki midibüsün yan yana geçmesini sağlıyoruz, o da yedi metre genişliktir. Bir metre de şev için açıyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Karadeniz Yeşil Yol Projesi Neden Protesto Ediliyor ? Projenin Zararları Neler ?

Artvin’de yaşanan Yeşil Yol Eylemi görüntülerinden sonra, projenin neden protesto edildiği ve projenin çevreye ne gibi zararlar vereceği akıllara geldi.

Geçtiğimiz yıllarda turizm değeri hızla artan Karadeniz Bölgesi’nin ulaşım konusundaki sıkıntıları çözmeyi amaçlayan Yeşil Yol, öncelikle çevreye vereceği zararlardan dolayı endişeyle karşılanıyor. HES (Hidroelektrik Santrali) projeleriyle nedeniyle bir hayli yıpranan karadeniz doğası, yollar için yapılacak çalışmalarla beraber çok daha fazla zarar görecektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde hazırlanan proje, ziyaretçilerin yayları daha rahat gezebilmesini amaçlıyor. Fakat bölgede kalabalık ziyaretçi sayılarını kaldıracak bir altyapı bulunmadığı için, Uzungöl ve Ayder örneklerinde olduğu gibi sorunların artacağı öngörülüyor. Yaşanacak yoğun ziyaretçi akışı, Türkiye’nin en güzel yaylarının dokusunun bozulmasına neden olacak. Yaylalarda artacak kirlilik oranı, başta ekosistem olmak üzere doğaya fazlasıyla zarar verecek.

Doğaya verilecek olan zararın yanı sıra yol ile birlikte bölgede pek çok imara açılması, bir diğer kaygıyı oluşturuyor. Bölgeye yapılacak konaklama tesislerin hızla artacak olması, yeni yerleşim açılmasıyla beraber doğa dokusunu korumak oldukça zor olacak gibi görünüyor.

Karadeniz Yeşil Yol Projesi İle İlgili Görseller:

Doğu Karadeniz Turizm Master Planı
Doğu Karadeniz Turizm Master Planı
Karadeniz Yeşil Yol Projesi
Karadeniz Yeşil Yol Projesi
Yeşil Yol Projesi
Yeşil Yol Projesi
Yeşil Yol Projesi
Yeşil Yol Projesi
Yeşil Yol Projesi
Yeşil Yol Projesi

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir