Venezuela Angel Şelalesi

Güney Amerika’da bulunan Angel Şelalesi, Dünya’nın en büyük şelalesi olarak bilinmektedir. Venezuela’da gezilecek yerler listesinin başında yer alan Angel Şelalesi, tam bir doğa harikasıdır ve ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Venezuela Angel Şelalesi

Ülkenin en turistik yeri olan Angel Şelalesi’nin resmi ölçümlere göre yüksekliği, 979 metredir. 1 kilometreye yaklaşan yüksekliğe sahip olan şelaleden akan sular, en tepe noktadan tabana kadar 807 metre boyunca hiçbir engele çarpmadan düşmektedir. Şelalenin suları, Churun Nehri’ne karışarak çevredeki yemyeşil bitki örtüsüne can verirler.

Angel Şelalesi; İspanyolca Salto Angel, Venezuela yerlilerinin dilinde ise Kerepakupai Vena olarak geçmektedir. Araştırmacılar, Angel Şelalesi’nin ilk keşfinin 1912 yılında Venezuelalı kaşif Ernesto Sanchez La Cruz tarafından yapıldığını düşünmektedir. Fakat Ernesto Sanchez La Cruz, bu keşfini gizli tutmuştur. Batı dünyasının bölgeyi keşfi ise 1935 yılında Amerikalı pilot, Jimmie Angel sayesinde gerçekleşmiştir.

Her yıl binlerce turist, Dünyanın en büyük şelalesini görmek için Venezuel’ya gelmektedir. Şelaleyi görmek için en uygun zamanlar, Haziran ve Kasım ayları arasıdır. Bu dönemde şelalenin suyu, oldukça fazla olmaktadır. Aralık-Mart döneminde ise şelale suyu azalmaktadır. Fotoğraf meraklıların fotoğraf makineleri ellerinden bırakamayacakları bu bölgede, fotoğraf çekmek için oldukça güzel alanlar mevcuttur.

Venezuela Angel Şelalesi Panaromik
Venezuela Angel Şelalesi Panaromik

Angel Şelalesi’nin Keşfi

Jimmie Angel adındaki Amerikalı pilot, 1933 senesinde değerli taşlar bulmak için uçağıyla bir yolculuğa çıkar. Güney Amerika’nın bakir ormanları üzerinde uçan Angel, yolculuğu sırasında şelaleyi keşfeder. Şelalenin güzelliği karşısında büyülenen Angel, geri döndükten sonra bu güzelliği karısı ve iki arkadaşıyla paylaşmak için tekrar yola çıkar. İkinci kez bölgeye giderken uçak arıza yapar ve Venezuelalı yerlilerin Şeytan Kanyonu olarak adlandırdıkları, Auyan tepesine düşer. Jimmie Angel, karısı ve iki arkadaşı şelalenin çevresinde bakir ormanda 11 gün geçirirler. 11 günün ardından küçük bir kasabaya ulaşırlar ve orada başlarından geçen olayları anlatırlar. Bu olayın yayılmasının ardından şelalenin adı, Angel Şelalesi olarak anılmaya başlanır. 1939 yılında Venezuela devlet haritasında şelalenin adı Angel Şelalesi olarak belirtilir ve bu isim resmiyet kazanır.

Jimmie Angel’in bölgeye düşen uçağı, olaydan tam 33 yıl sonra düştüğü yerden kaldırılarak müzeye konulmuştur. Uçak, günümüzde Maracay’daki Aviation Müzesi’nde sergilenmektedir.

Jimmie Angel ve Uçağı
Jimmie Angel ve Uçağı

Canaima Ulusal Parkı

Angel Şelalesi, Canaima Ulusal Parkı’nın içerisinde bulunmaktadır. Canaima Parkı, dünyanın en büyük ulusal parklarından biridir ve hem bitki örtüsü hem de hayvan çeşitliliği açısında oldukça zengin bir yerdir.

Masa-tepe ve tepui olarak adlandırılan sıradışı tepe şekillerini burada görmek mümkündür. Dünyanın çok az yerinde rastlanan bu tepeler, birden 2.500 metre yüksekliği kadar çıkar ve dümdüz bir tepeye sahiptir. Tepe noktalarında yemyeşil ağaçlar bulunuyor. İnsan eliyle yapılmış bir görüntüye sahip olan bu dağ şekilleri, oldukça etkileyicidir.

Canaima Ulusal Parkı içerisinde orkide gibi nadide türlerin de içinde olduğu yüzlerce bitki çeşidi bulunmaktadır. Hayvan çeşitliliği açısından ise bir çok türe ev sahipliği yapan bölgede; büyük karıncayiyen, armadillo, kirpi, su samuru, jaguar, tembel hayvan, puma, deniz domuzu, tapir gibi pek çok hayvan türü ile karşılaşmanız mümkündür.

Bölgeye gitmeden önce sarıhumma aşısı yaptırmak gereklidir.

Canaima Ulusal Parkı
Canaima Ulusal Parkı

Angel Şelalesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Angel Şelalesi’ne gitmek için öncelikle Venezuela’nın başkenti Caracas’a ulaşmanız gerekiyor. Schengen Vizesi sahipler, Frankurt veya Avusturya gibi noktalardan direkt uçuşları kontrol edebilir. Kampanyalı direkt uçuşları takip ederek 400-500 Euro ödeyerek Caracas’a direkt uçuş bileti bulabilirsiniz.

Başkent Caracas’a vardıktan sonra Ciudad Bolivar’a gitmeniz gerekiyor. Ratuca, Conviasa ve Aeropostal gibi firmaların sık sık bu iki şehir arasında uçuşları bulunuyor. Uçak ile bir saat süren bir yolculuk sonunda Caracas’tan Ciudad Bolivar’a ulaşabilirsiniz. Otobüsle gitmek isteyenlerin ise yaklaşık 620 kilometrelik yolculuk yapmaları gerekiyor.

Ciudad Bolivar Havalimanı’na geldikten sonra buradaki tur firmaları aracılığı ile Angel Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Buradan önce Canaima’ya ulaşıyorsunuz ve ardından teknelerle Angel Şelalesi’nin bulunduğu yere getiriliyorsunuz. Angel Şelalesi’ne karayolu ulaşımı bulunmadığı için Churun Nehri üzerinden nehirlerden ulaşım sağlıyorsunuz. Şelalenin tam konumuna Google Maps‘ten bakabilirsiniz.

Venezuela’nın başkentindeki turistik noktaları öğrenmek için Caracas Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir