Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’te gezilecek yerlerden olan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, adından da anlaşılabileceği üzere bakır işiyle uğraşan dükkanların sıralandığı bir çarşıdır. Osmanlı döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak Antep, ticari yaşamda önemli rol oynamıştır. Bu zengin ticari hayat içerisinde, bakırcılığın ayrı bir yeri bulunmaktadır.

Bakır işçiliği, genel olarak Güneydoğu Anadolu coğrafyasının tarihi ticaret ağının bir parçası olduğu için Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin şehirlerinde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu şehirlerde de Gaziantep’de olduğu gibi Bakırcılar Çarşısı adında bu tip mekanlar yer almaktadır.

19.yüzyılın ikinci yarısından itibaren Gaziantep’teki bakır işçiliği önemli aşamlardan geçmiştir. Bu tarihe kadar geleneksel olarak üretilen bakır eşyaların ve süslemelerin yanısıra yeni ve özgün bakır işçiliği de ön plana çıkmıştır. Yine bu dönemde  Gaziantepli bakırcılar, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki diğer bakırcılık merkezlerini de yakından takip etmiş ve bunların bazılarından esinlenmişlerdir. Gaziantep’ te üretilen bakır eşyalar, özellikle yüzyılın ikinci yarısında önemli bir ticaret malzemesi haline gelmiştir.

Yukarıda bahsettiğimiz Gaziantep’deki bakır işçiliğinin tarihsel izlerini, günümüzde Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda gözlemlemek mümkündür. Dar sokaklarda karşılıklı olarak sıralanmış olan bakır dükkanlarında pek çok bakır ürünü bulmak mümkündüri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Bakırcılar Çarşısı’nda iyileştirmeler yapılmıştır. Bu sayede şehrin turizm değerinin artması amaçlanmıştır. Gaziantep gezinizde uğrayabileceğiniz yerlerden biri de Bakırcılar Çarşısı’dır. Burada gezerken hem bakıcıların el işi seslerini duyacak hem de tarihi hissedeceksiniz. Ayrıca Gaziantep’ten hediyelik eşya almak için de burayı tercih edebilirsiniz.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep şehir merkezinde (Şahinbey) Eski Saray Caddesi’nde yer almaktadır. Gaziantep Otogarı’ndan Bakırcı Çarşısı’na gitmek için Karagöz yazan dolmuşlara binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Saçaklı/Çarşı yazan dolmuşlar da aynı yere gitmektedir. Çarşının tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Çarşının yakınındaki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Gaziantep Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 yorum