Londra London Eye

İngiltere’nin Londra şehrindeki simge yapılarından biri olan London Eye, ülkenin en bilinen turistik yerlerinden bir tanesidir. Londra’ya gelen turistler, binmeyecek olsalar bile London Eye Dönme Dolabı’nı mutlaka görür ve bir hatıra fotoğrafı çekinir. Bu turistik yer, yılda yaklaşık 3 milyon turisti ağırlamaktadır.

135 metre yükseklikteki dönme dolap, Avrupa’nın en yüksek dönme dolabı olarak bilinmektedir. Yapının asıl Merlin Entertainments London Eye olsa da genellikle London Eye veya Millenium Jant olarak adlandırılmaktadır.

Yapım amacı, milenyum kutlamalarının bir simgesi olma amacı taşıyan dönme dolap, tarihi bir geçmişe sahip olmamasına rağmen kısa zaman da oldukça popüler hale gelmiştir. Thames Nehri’nin kıyısında Jubilee Gardens olarak bilinen bölgede yer alan bu dönme dolap, ziyaretçilere oldukça güzel bir Londra manzarası sunmaktadır.

İnşaatı yaklaşık 1,5 yıl süren dönme dolap, 2000 yılında halka açılmıştır. Bu devasa dönme dolabın yapımında 1700 ton çelik ve 3000 ton beton kullanılmıştır. Sıradan dönme dolaplardaki gibi standart oturma yerleri yerine her biri 500 kilo ağırlığında ve 8 metre yüksekliğinde olan 25 kişi kapasiteli kapsüller bulunmaktadır. Ziyaretçiler, bu kapsüllere binere dönme dolapta tur atmaktadır.

London Eye Londra
London Eye Londra

Ziyaretçilerin Londra’yı daha rahat bir şekilde görebilmeleri için kapsüllerin her yanı camla kaplıdır. Yani 360 derecelik bir açıyla şehir izlemek mümkündür. Ayrıca dönme dolap türü, 30 dakika sürmektedir ve bu sürenin uzunluğu, ziyaretçilerin daha rahat bir şekilde manzarayı seyredebilmeleri içindir. Londra’nın önemli yapılarından olan Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral ve House of Parliament gibi yerler London Eye’dan görülebilmektedir.

Dönem dönem sponsorluk anlaşmalarıyla dönme dolabın adı sponsor isimleriyle birlikte anılmaktadır. Son olarak 20 Ocak 2011 tarihindeki sponsorluk anlaşması nedeniyle dönme dolabın adı, “EDF Energy London Eye” olmuştur. Ayrıca belirli dönemlerde farklı ışıklandırmalarla aydınlatılan yapının çevresinde havai fişek gösterileri de yapılmaktadır.


London Eye Biniş / Çalışma Saatleri

London Eye çalışma açılış ve kapanış saatleri aylara göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10:00’da açılan dönme dolap, 20:30’a kadar çalışmaktadır. Bu konu hakkında en sağlıklı bilgilere, dönme dolabın resmi internet sitenin Açılış Saatleri sayfasından ulaşabilirsiniz.

London Eye İngiltere
London Eye İngiltere

London Eye Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Dönme dolaba biniş ücreti, standartların çok üzerindedir. Giriş ücretinin yanı sıra dönme dolap biniş kuyruğu, bir hayli uzun olmaktadır. Normal gişede biletinizi alarak binmeniz, yoğun zamanlarda 1-2 saati bulabilir. Bu nedenle Londra’da yer alan Hop on Hop Off otobü turları Fast Track (Hızlı Geçiş) yöntemini kullanabilir veya online rezervasyon yaptırabilirsiniz. Hızlı Geçiş sisteminde normal bilet fiyatından daha fazla para ödemeniz gerekmektedir.

Standart Bileti Fiyatı: £29.35
Hızlı Geçiş Bileti Fiyatı: £38.35
Flexi Hızlı Geçiş Bilet Fiyatı: £42.45 (Seçtiğiniz bir gün, istediğiniz saatte giriş)
Full Flexi Hızlı Geçiş Bilet Fiyatı: £47.95 (Seçtiğiniz bir hafta, istediğiniz saatte giriş)

*Yukarıda belirtilen bilet fiyatları, +16 yaş kişiler içindir. 4-15 yaş aralığındaki çocuklara indirim uygulanmaktadır. 4 yaşından küçük çocuklar için ise girişler ücretsizdir. Güncel bilet fiyatlarını öğrenmek ve online bilet satın almak için londoneye.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

London Eye Nerede ? Harita

Londra Şehir Merkezi, Westminster Köprüsü Yolu adresindeki dönme dolabın tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz. Ülkedeki bir başka turistik nokta ile ilgili bilgi almak için İngiltere Ulusal Futbol Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum