Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa’da gezilecek yerlerden biri olan Şanlıurfa Kalesi, Türkiye’nin tarihi değerlerinden biridir. Oldukça eski olan Şanlıurfa Kalesi, tarih boyunca çok fazla zarar görmüştür ve günümüzde büyük bir bölümü yıkıntı halindedir.

Şanlıurfa Kalesi

Urfa Kalesi’nin yapım tarihinin M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Tarihte Haçlı Seferleri esnasında önemli rol oynayan Urfa Kalesi, Osmanlı döneminde tamirden geçirilmiştir. Kalede Roma devri başta olmak üzere Bizans ve çeşitli İslam dönemlerine ait çok sayıda eserin kalıntısı bulunmaktadır. Bölgede ayrıntılı arkeolojik çalışmalar yapılmadığı için eserlerin yer altında kalan kısımları çok fazla bilinmemektedir. Urfa Kalesi, iç kale ve dış kale olarak iki ayrı kısımdan oluşmaktadır:

İç Kale: İç kale kısmının Roma İmparatorluğu döneminde Urfa bölgesinde hüküm süren Abgarlar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Damlacık Dağı’nın güney kısmında, yüksek bir düzlük üzerine inşa edilen kale, yuvarlık planlıdır.

Kalenin içerisinde sadece iki sütun ayakta kalmıştır. Korint başlıklı bu iki sütundan doğa kısmında olanın Süryanice yazılmış kitabesi vardır. Bu kitabede ”Ben Eftunhayım, güneşin oğluyum. Bu sütunlar ve üzerindeki heykeli, Kral Mano’nun kızı Shalmet için yaptırdım.” yazılıdır. Kitabede yazan heykel, bugün yerinde değildir.

Dış Kale: Urfa Kalesi’nin surlarının oluşturduğu kısım, dış kale olarak adlandırılmaktadır. Dikdörtgen şeklinde surların çevresi, 4 kilometre uzunluğundadır. Urfa Kalesi’nin surlarının yapılma nedeni, MS.812 yılında Hıristiyanların Arap akınlarına karşı kaleyi korumasıdır. Büyük ölçüde yıkılmış olan surlarda; Harran Kapısı, Bey Kapısı’nda bulunan Mahmutoğlu Kulesi ve yer yer bazı duvar ve burç kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.

Şanlıurfa Kalesi
Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Kalesi Hikayesi – Efsanesi

Urfa Kalesi’nin içerisinde yer alan iki taş sütunun, Hz.İbrahim’in ateşe atılmasında kullanıldığına inanılmaktadır. Bu iki sütuna kurulan mancınık ile Hz.İbrahim’in fırlatıldığı söylenmektedir. Kral Nemrut’un efsaneye göre ateşe fırlattığı Hz.İbrahim’in düştüğü yerde bir göl oluşmuştur. Bu göl, günümüzde ”Ayn-ı Zeliha Gölü” olarak adlandırılmaktadır.

Şanlıurfa Kalesi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Urfa Kalesi’ne giriş ücreti, 10 TL olarak belirlenmiştir. Urfa Kalesi ziyaretlerinde Müzkart geçerlidir ve Müzekart ile birlikte ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Şanlıurfa Kalesi
Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Kalesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Urfa Kalesi, haftanın her günü ziyarete açıktır. Nisan-Ekim döneminde 08:00-19:00 saatleri arasında kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Kasım-Mart döneminde ise ziyaret saatleri yine 08:00’da başlamakta fakat 17:00’da sona ermektedir.

Şanlıurfa Kalesi Telefon Numarası: 0 414 312 53 32

Şanlıurfa Kalesi Nerede ?

Şanlıurfa şehir merkezinde yer alan Urfa Kalesi, Şanlıurfa’nın en turistik yeri olan Balıklıgöl’ün yanıbaşındadır. Şanlıurfa Otogarı’ndan Urfa Kalesi’ne gitmek için öncelikle 61 veya 72 numaraları otobüslerden birine binmeniz gerekmektedir. Ardından Toplama Merkezi’ne geldiğiniz zaman burada inerek 63 numaralı otobüse biniyorsunuz. 63 numaralı otobüs ile El Ruha Oteli’nin önünde indikten sonra Balıklıgöl ve Urfa Kalesi karşınızda olacaktır.

Urfa ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Balıklıgöl, hemen kalenin yanında yer almaktadır. Balıklıgöl başlığına tıklayarak bu bölge hakkında yazdığımız gezi yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum