Meksika Cancun Sualtı Heykel Müzesi

Meksika’nın Cancun şehrinde bulunan Cancun Sualtı Heykel Müzesi, sizleri oldukça farklı bir müze ziyareti yapmaya davet ediyor.

MUSA kısaltmasıyla bilinen Cancun Suatlı Heykel Müzesi’nin orijinal ismi, Museo Subacuático de Arte’dir. Dünya’nın ilk sualtı heykel müzesi olma özelliğini taşıyan müze, 2009 yılında ziyarete açılmıştır. Açıldığı dönemde 100 heykel içeren müzede, şuan 400’den fazla heykel bulunmaktadır. 650.000 TL kadar başlangıç bütçesi ile oluşturan müzenin giderlerinin büyük bir kısmı Meksika hükümeti tarafından karşılanmıştır. Bu kaynağın bir kısmı ise bağışlardan oluşturulmuştur.

Meksika’nın Karayip Denizi sahillerinde bulunan en canlı şehri olan Cancun, ülkenin en turistik yerlerinden biri haline gelmiştir. Meksika’ya gelen turistlerin en uğrak yeri olan Cancun şehrinde, gezilecek yerler listesinde MUSA Sualtı Heykel Müzesi önemli bir yere sahiptir. Denizin altındaki bu müzede bulunan heykeller, 4-8 metre arasına yerleştirilmiştir. İnsan figürleri, hayvan figürleri ve çeşitli cansız nesnelerin figürlerinin bulunduğu bu müzenin kurucusu, İngiliz fotoğraf sanatçısı ve heykeltıraş Jason deCaires Taylor.

MUSA projesine başlamadan önce Grenada’da açtığı sergiyle adını duyurmuştur. Müzenin en ilgi çekici eseri olan ve 26 çocuk heykelinden oluşan Vicissitudes, heykeltıraşın bu parçaları denizin altında 1 haftada boyunca birleştirmesinin ardından oluşmuştur. Bu heykellerin toplam ağırlığı 15 tonu bulmaktadır.

Cancun Deniz Parkı’nda bu müzedeki heykeller, denizin farklı noktalarında bulunuyor. Bunun nedeni, yılda 1 milyona yakın turist ağırlayan şehrin denizinde bir noktada yoğunluk olmasının istenmemesi. Bu sayede dalışlar farklı noktalarda gerçekleşiyor ve bir anda yığılma olmuyor.

Toplam ağırlığı 200 tondan fazla olan heykel koleksiyonu, 420 metrekarelik bir bölgede bulunuyor. Heykellerde kullanılan malzemeler, doğal hayata uyum sağlaması için özenle seçilmiş. Bu sayede heykeller, yapay resif görevi üstleniyor. PH değeri nötr olan bu dayanıklı çimento üzerinde mercanlar ve diğer deniz canlıları yuva yapabiliyor.

Tüplü dalış yaparak gezilebilen sergiyi, şnorkel ile yüzenlerin de görmesi mümkündür. 4-8 metre derinliğinde olan heykellerin, su yüzeyine yakın olanları şnorkel ile rahatlıkla görebiliyor. Cancun Sualtı Heykel Müzesi’ndeki sergiler, iki ayrı galeride sergileniyor. Manchones ve Nizuc adındaki galerilerde farklı heykeller yer alıyor.

Manchones sergisinde, 12 farklı heykel çalışması bulunuyor. Bunların isimleri; The Promise, Silent Evolution, Evolution 2, Mines, Bomb, Sea Scape 1, Sea Scape 2, Antropocene, Bacab, Man of Fire, The Dream Collector, Cross of the Bay.

Nizuc sergisinde ise 7 farklı heykel çalışması bulunuyor. Bunların isimleri; Gardener of Hope, Inertia, Void, Musa del Oceano, Inheritance, Marco Plano, Holy Man.

Meksika Cancun Sualtı Heykelleri Fotoğrafları:

Cancun Sessiz Evrim
Sessiz Evrim – Derinlik: 8m
Cancun Anthropocene
Anthropocene – Derinlik: 8m
Cancun Inheritance
Inheritance (Miras) –  Derinlik: 4m
Cancun Banker
Banker (Bankacı) – Derinlik: 6m
Cancun Inertia
Inertia (Atalet) – Derinlik: 5m
Cancun Vicissitudes
Vicissitudes – Derinlik: 5m

Cancun Sualtı Heykel Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Türkiye’den Cancun şehrine gitmek için direkt uçuş bulmak oldukça zordur. Bazı dönemlerde direkt uçuşlar düzenlense de Meksika’nın başkenti Mexico City’e ulaşmanız daha kolay olacaktır. Mexico City ile Cancun şehri arası, karayolu ile 1.600 kilometredir. Bu nedenle Mexico City’den 2 saatlik bir uçuş ile Cancun Havaalanı’na gitmeniz çok daha iyi bir tercih olacaktır.

Cancun şehrine geldikten sonra şehirde yer alan tur acentaları aracılığı ile heykellerin bulunduğu bölgeye tekneyle gidebilirsiniz. Dider bir seçenek ise biraz yüzmeniz olacaktır. Aşağıdaki haritada, heykel sergilerinin bulunduğu iki farklı yerin (Manchones-Nizuc) yerleri belirtilmiştir. Cancun Sualtı Heykel Müzesi’nin tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Cancun Sualtı Heykel Müzesi MUSA Harita

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir