Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon’da gezilecek yerlerinden biri olan Trabzon Ayasofya Müzesi, tıpkı İstanbul Ayasofya Müzesi gibi tarih boyunca hem kilise hem cami hem de müze olarak kullanılan tarihi bir yapıdır.

Trabzon’un Ayasofya’sı olarak bilinen bu yapı, Trabzon İmparatorluğu kralı olan I.Manuel Kommenos döneminde (1238-63) inşa edilmiştir. Kilise olarak inşa edilen ve 1584 yılına kadar da bu şekilde kullanılmaya devam edilen Ayasofya, Trabzon İmparatorluğu’nun fethedilmesinin ardından terk edildiği için camiye dönüştürülmüştür. Cumhuriyet dönemine kadar cami olarak hizmet veren Ayasofya, daha sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. 28 Haziran 2013 tarihinde Cuma namazının Trabzon Ayasofya’da kılınmasıyla beraber burası tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde Ayasofya Camii olarak da kabul edilen yapının içindeki tarihi eserlerin bulunduğu kısımlar, müze olarak işlevini sürdürmektedir.

Trabzon Ayasofya Mimarisi

Trabzon Ayasofya Müzesi, geleneksel Bizans kilise mimarisinin bir örneğidir. Kare haç görünümlü ve merkezi bir kubbeye sahip olan yapı, geleneksel mimariden izler taşıyor. 12 köşeye sahip olan yapının kubbesi, yapının estetik değerini arttıran unsurlardan bir tanesi.

Ayrıca Trabzon Ayasofya’nın Selçuklu mimarisinden de etkilendiği düşünülüyor. Revak cephelerinin geometrik desenlere sahip olması ve batı tarafındaki mukarnaslı nişler, Selçuklu mimarisinde sıkça karşılaşılan örnekler olması da bu düşünceyi destekler nitelikte. Yapının güney cephesindeki girişin üst kısmında Adem ve Havva’nın yaratılışları anlatan kabartma sanatı bulunuyor. Yine aynı yerin üzerinde Trabzon’da 257 yıl hüküm süre Kommenosların da sembolu olan tek başlı kartal motifi yer alıyor.

Trabzon Ayasofya

Trabzon Ayasofya Süslemeleri

Dönemin pek çok kilise örneğinde olduğu için Trabzon Ayasofya Kilisesi yapılırken de süslemeler ön plana çıkarılmıştır. Yapı içerisinde fresklerin bazılarında İncil’de yer alan hadislerin temsili anlatımı bulunuyor. Bu freskler arasında Hz.İsa’nın yaratıcı olduğunu anlatan bir çalışma da bulunuyor. Sanat tarihi açısından ilgi uyandıran bu süslemelerin yanısıra taş işçiliğindeki ustalık da göze çarpıyor.

Trabzon Ayasofya Camii

Tarihi Ayasofya yapısının cami olarak kullanılması için çeşitli imza kampanyaları düzenlenmiş ve bu istek mahkemeye de taşınmıştır. Yapıldığı tarihten itibaren hem kilise hem cami hem de müze olarak kullanılan Ayasofya’da 28 Haziran 2013 Cuma günü kılınan Cuma Namazı ile birlikte, yapının 52 yıl sonra cami olarak kullanılmaya başlandığı duyurulmuştur. Günümüzde yapının cami olarak kullanılan kısımları, günün her saatinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon’a gelen yerli ve yabancı turistler, halen bu tarihi yapıyı görmek ve fotoğraf çekmek için buraya gelmektedir. Bir kısmı cami olarak kullanılan Ayasofya’da tarihi eserlerin yer aldığı kısım, müze olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Ayasofya’nın müze kısmı, her gün 09:00-18:00 saatlerinde arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücreti olarak ise 8 TL ücret alınmaktadır.

Trabzon Ayasofya Müzesi Telefon Numarası: 0 462 223 30 43

Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon Ayasofya Kahvaltı

Ayasofya Müzesi’nin arka kısmında Müze Çay Bahçesi de olarak da bilinen bir işletme vardır. Özellikle yaz aylarında Trabzonlular tarafından sıkça tercih edilen bu mekanda çay içebilir veya özellikle tercih edilen kahvaltısını deneyebilirsiniz. Ayrıca bu bölgeden günbatımı manzarası izlemek de son derece keyiflidir. Deniz manzarası eşliğinde yapacağınız kahvaltıda, Karadeniz’in yöresel lezzetlerinden kuymak ve kargana da size ediyor. Kişi başı ortalama bir kahvaltı fiyatı ise 10 TL civarında. Trabzon Ayasofya Müze Çay Bahçesi’nde uygun kahvaltı fiyatları ve manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

Trabzon Ayasofya Müze Çay Bahçesi
Trabzon Ayasofya Müze Çay Bahçesi

Trabzon Ayasofya Müzesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede?

Trabzon merkezdeki Fatih Mahallesi’nde bulunan Ayasofya Müzesi’ne kolay bir şekilde ulaşım sağlamak mümkündür. Özel araç ile gelecek olanlar, Trabzon-Giresun Sahil Yolu’nu kullanabilirler. Müzenin arka caddesindeki Zübeyde Hanım Caddesi’ni veya Ayasofya Caddesi’ni takip ederek Ayasofya’ya ulaşabilirsiniz. Dolmuş veya otobüs kullanacak olanları ise Fatih Mahallesi’ne giden araçlara binmeleri yeterlidir. Yapının tam konumu için Google Maps linkine tıklayabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Trabzon Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum