Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Trabzon’da gezilecek yerlerden arasında yer alan Trabzon Müzesi, tarihi Kostaki Konağı’nın müze olarak düzenlenmesiyle oluşmuştur. Trabzon Müzesi, günümüzde Eski Tunç Dönemi’nden başlayarak Roma ve Bizans dönemlerini de içeren arkeolojik eserlerin sergilendiği bir yerdir. Konağın adı, 1900’lü yılların başında bu yapıyı yaptıran Banker Kostaki Teophylaktos’dan gelmektedir.

Kostaki Konağı’nın mimarlarının kim olduğu tam olarak bilinmemekle beraber, İtalyan oldukları düşünülmektedir. İtalyan mimarisini yansıtan konakta kullanılan malzemelerin bir çoğu, İtalya’dan getirilmiştir. 1917 yılına gelindiğinde, Banker Kostaki Teophylaktos iflas etmiştir. Kostaki’nin tüm mal varlığına haciz konulunca, Nemlioğlu ailesi Kostaki Konağı’nı satın almıştır.

Milli Mücadele Döneminde Kostaki Konağı

Kostaki Konağı, milli mücadele döneminde karargah binası olarak kullanılmıştır. 1924 senesinde Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyareti sırasında konaklaması için bu yapı uygun görülmüştür. Atatürk, eşi Latife Hanım ve beraber gelen heyetteki kişiler, 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde burada konaklamıştır.

Kostaki Konağı, Trabzon Valisi Ali Galip Bey döneminde, (1927-1932) 25.000 TL bedel ödenerek kamulaştırılmıştır. Konak, 1927-1931 yılları arasında Trabzon Hükümet Konağı, 1931-1937 yılları arasında Trabzon Genel Müfettişlik Binası olarak kullanılmıştır. 1937 senesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen bina, bu tarihten itibaren Trabzon 50.Yıl Kız Meslek Lisesli olarak işlevini sürdürmüştür.

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Kostaki Konağı’ndan Trabzon Müzesi’ne

Kostaki Konağı, son dönemde lise olarak hizmet verdikten sonra müze haline getirilmesi için 1987 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. Kültür Bakanlığı, yapıyı devraldıktan sonra 1987 yılında restorasyon çalışmalarına başlamış ve 13 yıl süren çalışmaları 2001 yılında tamamlamıştır. Kostaki Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber Trabzon Müzesi olarak 22 Nisan 2001 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Sivil mimari konusunda Türkiye’deki en güzel örnekler arasında yer alan yapıda, 1500 metrekarelik kullanım alanı bulunmaktadır. Bodrum katı haricinde tüm katların duvarları, kalem işi ile süslüdür. Konağın müze olarak düzenlenmesinin ardından bodrum katı Arkeolojik Eserler Sergisi, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnografik Eserler Sergisi ve asma katı İdari Bölüm olarak ayarlanmıştır.

Trabzon Müzesi’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Kostaki Konağı’nı ziyaret edecekseniz, yanınızda Müzekart bulundurmanızı tavsiye ederiz. Müzekart sahipleri, yılda 2 kere ücretsiz olarak müzeyi ziyaret edebilirken, Müzekart+ sahipleri yıl içerisinde istedikleri kadar müzeye ücretsiz giriş yapabilmektedir. Müzekart sahibi olmayanların ise giriş için 10 TL ücret ödemeleri gerekmektedir. Müzenin güncel giriş ücretleri ve ziyaret saatleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Trabzon Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Kostaki Konağı’nda ziyarete kapalı gün bulunmamaktadır ve haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Nisan-Ekim ayları arasını kapsayan dönemde 09:00’da başlayan ziyaret saati, 18:00’da sona ermektedir. Kasım-Mart döneminde ise 08:15’de ziyaretler başlamakta ve 17:00’da son bulmaktadır.

Trabzon Müzesi Telefon Numarası: 0 462 326 07 48

Trabzon Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kostaki Konağı, şehir merkezinde Yavuz Selim Bulvarı’nın paralelinde yer alan Uzun Sokak’tadır. Trabzon Otogarı ile Trabzon Müzesi arasında mesafe, yaklaşık 3 kilometredir. Trabzon Otogarı’nın karşısında bulunan taraftan Meydan dolmuşlarına binerek Kostaki Konağı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgedeki bir başka turistik nokta için Trabzon Ayasofya Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum